Чи готові об’єднатись УПЦ Київського патріархату з Московським заради примирення

Українська православна церква Київського патріархату готова до діалогу про об’єднання з Українською православною церквою Московського патріархату.

Коментуючи перспективи зближення конфесій, предстоятель УПЦ КП Філарет у коментарі “Укрінформу” заявив, що це залежить від іншої сторони.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Фото: religion.in.ua

Ми за діалог, але наша позиція відома – ми ніколи не станемо частиною Московського патріархату, – наголосив Філарет.

Ми готові розмовляти про об’єднання нашої церкви з Московським патріархатом, а вони говорять про якесь входження до УПЦ МП. Ніякого входження не буде, можливе тільки об’єднання“.

16 листопада 2017 року глава УПЦ КП написав листа до патріарха Московського Кирила і єпископату Російської православної церкви із закликом ухвалити відповідні рішення, завдяки яким буде покладено край існуючому протистоянню між конфесіями.

Натомість у Москві вважають, що в ньому глава УПЦ КП просить вибачення у російської церкви і хоче об’єднання під її юрисдикцією.

Сам же патріарх Київський і всієї Руси заперечує такі прагнення.

Він каже, що йому нема за що просити вибачення, а примиритися він готовий тільки заради створення автокефальної української церкви (самостійної).

Заступник голови відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП  протоієрей Микола Данилевич заявив, що Українська православна церква МП стримано ставиться до діалогу з Київським патріархатом, бо не мають ілюзій.

zakarpatpost.net