Закарпатські будні: заробляємо більше, купуємо менше. Чому гроші з’їдає інфляція

Економіка України поступово перебудовується з промислової на аграрну.

Такий висновок можна зробити з даних Держстатистики про соціально-економічний стан країни за 9 місяців нинішнього року.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

При цьому життя народу помітно не поліпшилося, оскільки зростання номінальних доходів з’їла інфляція.

_9__17

Цифри

Як видно з інфографіки, найбільше зростання показала харчова промисловість: більше стало м’яса, молока, а виробництво соняшникової олії збільшилося майже на третину. Серед галузей важкої промисловості відчутний приріст лише з видобутку руди, а ось видобуток вугілля впав порівняно з минулим роком на 16%.

Урожай зернових менше, ніж рік тому, але не набагато. Пожвавилася торгівля, як зовнішня, так і внутрішня, але погано, що зовнішньоторговельний баланс (різниця в грошах між експортом та імпортом) не тільки залишився негативним, але і збільшився більш ніж удвічі – з 1,45 млрд доларів до 3,28 млрд доларів.

Експерти

Падіння видобутку вугілля, а також виробництва металу (-1,6%) економісти пов’язують з війною на Сході і блокадою окупованих територій.

“Економіку фактично врятувала соняшникова олія, експорт якої збільшився майже на 1 млн т (29,8%), – говорить президент Украналітцентру Олександр Охріменко. – Істотно зріс експорт сої і ріпаку, що ще раз показує: Україну рятує сільське господарство”.

А ось на думку економіста Івана Нікітченка, в цілому показники дуже погані.

“Зниження щодо вугілля пояснюється втратою контролю над підприємствами на окупованих територіях, тут все логічно, – згоден Нікітченко. – Але такий важливий показник стану економіки, як роздрібний товарообіг, зріс менше, ніж інфляція, нехай на 1%, але менше. Тобто в натуральному вираженні українці стали купувати менше товарів. Це означає, що зростання доходів в офіційній статистиці обумовлений адміністративним підняттям мінімальної зарплати, а реально попит населення впав”.

Нарешті, керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський також вважає, що дані з промисловості, металу, добрив не надто тішать,  пише Сьогодні.

“У нас залишається велика залежність економіки від зовнішніх ринків, експорту. Також ми вразливі по відношенню до зовнішніх шоків, тим більше що МВФ не виключає, що в майбутньому можлива нова світова фінансова криза, – говорить експерт. – До цих викликів потрібно бути готовим, оновлювати інфраструктуру, впроваджувати інновації. На це у нас є 2-3 роки. Інакше чергова світова криза може дуже боляче вдарити по Україні через зношеність економіки і відсутності подушки фінбезпеки у населення”.

zakarpatpost.net