Рівень пенсій у нас є одним з найнижчих в Європі

На думку міжнародних і вітчизняних експертів, які брали участь у дослідженні пенсійної реформи, однією з головних проблем в Україні є дефіцит Пенсійного фонду.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Про це заявила провідний експерт соціальних і гендерних програм Центру Разумкова Ольга Піщуліна, яка представила дослідження, проведене експертами Центру Разумкова.

«Якщо говорити про стабільність, за критеріями фінансової стабільності пенсійна система України навряд чи може бути названа такою.

Незважаючи на те, що витрати на фінансування пенсій становлять одну з найбільших статей на соціальний захист – це близько 65%, проте, рівень пенсій наших громадян є одним з найнижчих в Європі. На думку і вітчизняних, і міжнародних експертів однією з головних проблем в Україні, на яку звертають увагу, є дефіцит Пенсійного фонду», – повідомила Піщуліна.

Вона наголосила, що за останні роки дефіцит ПФУ постійно зростає, пише Погляд.

«Напевно, не випадково ми використали саме порівняльний аналіз, і цей аналіз нам показав, що проблема характерна не лише для України. І якщо порівнювати у відсотковому співвідношенні, у відносному розмірі витрати на пенсійне забезпечення в країнах Європейського Союзу, в країнах Організації економічного співробітництва і Європи, то їх можна порівняти з нашими», – сказала експерт.

За її словами, проблема «якоюсь мірою породжена штучно, коли минулого року був знижений єдиний соціальний внесок».

«Це ні для кого не відкриття, і до цього кроку, який був зроблений урядом, ставлення неоднозначне. Цей крок м’яко кажучи був непродуманий, волюнтаристський, і в результаті призвів до дефіциту бюджету пенсійної системи», – вважає Піщуліна.

zakarpatpost.net