Як раз і назавжди знищити закарпатське кумівство

На Закарпатті процвітає корупція. Більше того, за результатами опитування групи “Рейтинг” наша область є лідером у питанні хабарництва.

Традиційне кумівство і сватівство даються взнаки.  Завдяки домовленостям та грошовим подарункам у нас народжують дітей, здобувають освіту, влаштовуютьься на роботу, навіть купують місця на цвинтарі.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Але так не повинно бути. Тож чи можна викоренити корупцію? Тим більше, коли коли в такі схеми задіяні цілі клани місцевого населення: діти, брати, сестри, родичі чоловіків та дружин, що є стримуючим фактором для економіки краю та розвитку області.

Про це  zakarpatpost.net розповів громадський активіст і правник, член Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України Олександр ПЕРЕСОЛЯК.

– Розповім на прикладі власного досвіду. Є в нас міська рада. Мер приймає рішення про виділення компенсації пільговикам, виносить його на порядок денний, голосує за нього. А тим часом 60 відсотків компенсації йде на фірму, співвласником якої є його дружина. Це – яскравий приклад, коли існує конфлікт сімейних інтересів. На мій погляд, найефективнішим методом боротьби з корупцією є елементарне дотримання законів. Ми тоді звернулися навіть у другий новий антикорупційний орган (НАЗК), який повністю переписав позицію міського голови у свій висновок. При нормальному функціонуванні закону, навіть такого, який у нас є («Про запобігання корупції»), чиновники можуть понести відповідальність за кумівство-сватівство та лобіювання певних родинних інтересів. Але, на жаль, антикорупційні органи як у області, так і навіть центральні, на відміну від НАБУ, працюють у режимі «можна – не можна», тобто є команда «Фас» або її немає, – наголосив він.

zakarpatpost.net