Зима – сезон застуд. Якими ягодами лікувалися раніше закарпатці?

Наші предки не ходили до аптек, не приймали антибіотиків, не вживали таблеток. Але в той же час були набагато здоровішими за нас, сучасників. Тож чим вони лікувалися і зміцнювали імунітет?

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Які продукти допомагали їм залишатися здоровими?

Сьогодні ми поговоримо про ягоди.

Найкраще, якщо вони або свіжі, або збережені  у замороженому вигляді. Зимовими чемпіонами можна вважати брусницю і калину. Розморожені ягоди прекрасно зберігають свої властивості.

Брусницю називають ягодою безсмертя, диво-ягодою: вона добре впливає на здоров’я людини, допомагаючи позбутися від багатьох хвороб. До складу брусниці входять необхідні елементи – мідь, хром, марганець, бета-каротин. Багата ягода і вітаміном С, який робить наші судини еластичними. Брусниця містить бензойну кислоту. Вона відома як антисептик, що допомагає організму справлятися з інфекціями. Ця кислота також зупиняє процеси бродіння і гниття. Ягода навіть може виводити токсини і солі важких металів! Ось чому вона корисна при інтоксикаціях.

Калина також багата на вітамін С. З’ївши 1 ягоду, вона дає такий ефект, ніби люди проковтнула таблетку аскорбінки. Різниця лише в тому, що це – натуральний продукт. Завдяки цьому, чай з калини – найкращий помічник при боротьбі з простудними захворюваннями.

Особливо добре бореться відвар ягід калини з бронхітом, ангіною, тонзилітом і навіть запаленням легенів.

Ця ягода багата пектинами і дубильними речовинами, через що нормалізується робота шлунково-кишкового тракту.

Квітки калини використовувалися в народній медицині як засіб для відновлення втраченого голосу. Навіть при сильній хрипоті, відвар їз квітів повертає голос.

Ягоди включають в дієту для тих, хто працює на шкідливих виробництвах, оскільки вони виводять з організму радіоізотопи.

zakarpatpost.net