18 ліжок впритул, старі подушки, обездолені люди. Що чекає на одну з лікарень Закарпаття?

Новина про стан психічної лікарні у Вільшанах викликала неабиякий резонанс.

“Вільшанська психіатрична лікарня знаходиться за 45 кілометрів від районного центру в горах на висоті 465 метрів над рівнем моря.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Це зумовлює певну незручність транспортного сполучення, і, як наслідок, – обмеження спілкування пацієнтів з родичами, особливо з тими, хто мешкає за межами району.

У листопаді 2017 року відбувся моніторинговий візит без попередження до Вільшанської психіатричної лікарні за участю працівників Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини Ірини Сергієнко та Анастасії Клюги, регіонального представника Уповноваженого у Закарпатській області Діани Швардак, регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Закарпатській області Олега Григор’єва і громадського монітора Тетяни Матоли.

Отже, було виявлено, що у лікарні було проведено ремонтні роботи, але переважно у приміщеннях загального користування: у коридорах, кабінетах лікарів, медичних сестер. Водночас, стан палат залишає бажати кращого: стелі потріскані і мають великі щілини, фарба на стінах біля ліжок затерта.

Палати переповнені, в наглядових палатах, де перебувають люди у гострих психічних станах, розміщено по 18 ліжок, які стоять впритул. Проходи між рядами ліжок надто вузькі і пересуватися там можна лише боком. На ліжках – старі матраци і старі подушки”, – йшлося в матеріалі Олега Григор’єва.

На публікацію зреагував колишній працівник Вільшанської психіатричної лікарні, лікар Вітаплій Баранов.

Б’ю тривогу. Схоже, під загрозою закриття одна з найкращих лікарень України.

Всі ви знаєте чудово стан справ у нашій медицині. Скажіть, чи знаєте лікарню, де можна без жодної копійки наїстися якісною їжею, одягтися і головне – пролікуватися найсучасними ліками? Знаєте? Але така лікарня є – Вільшанська ОПЛ. Там не просто все ок із лікуванням і забезпеченням, там хворі мають свою ферму, співають у хорі, влаштовують собі свята, живуть бодай чимось нормальним життям. Чисто, доглянуто, тепло. Але є проблема – комусь Вільшани заважають. Не знаю, що це за свіжий прикол, чи повтор багаторазових спроб закрити лікарню і перетворити її в платний реабілітаційний центр, чи віяння нових реформ, де все закривають і скорочують розчерком пера, не вникаючи, але описана в статті перевірка – необ’єктивна, дилетантська, однобока і маніпулятивна! Прошу максимальної уваги до проблеми, репост і повідомлення якимось великим людям, хто може цьому зарадити. Прошу уваги представників ЗМІ. Прошу уваги всіх небайдужих. Тому що під загрозою єдине місце в області, де щиро й людяно відносяться до найбільш знедолених закарпатців!”,- зазначив вік.

Тож що чекає на психлікарню? Відомо одне, що вона є потрібною, бо та живуть люди.

zakarpatpost.net