Скільки коштує житло в Ужгороді

Зараз у столиці Закарпаття браку житла немає. У різних частинах міста ведуться будівельні роботи, активно зводяться багатоповерхівки.

І це добре, адже чисельність населення невпинно зростає. Передусім, правда, не за рахунок народжуваності , а через те, що в Ужгороді прагнуть жити мешканці інших куточків  області та України.

Вподобайте сторінку газети «Наш Ужгород» у Facebook

Тож якою є вартість житла  у нашому місті? У розрізі держави найдешевші однокімнатні квартири продають в новобудовах Полтави, Чернігова та Херсона – за 15 тисяч доларів. У той же час найвищими є  ціни в Києві – від 50 тисяч доларів. У Львові однокімнатні квартири в нових комплексах пропонують за 30 тисяч. У нас же – вартість житла, як і все на Закарпатті, дуже різноманітна…

Квартир багато, покупців – також

Якщо порівняти 2017 із 2007 роком, коли наші краяни масово брали валютні кредити, а нерухомість була нереально дорогою, то ціни на квартири  впали приблизно наполовину. Це ж стосується і цін на оренду приміщень.

Зажиріла киця на проспекті в Ужгороді постійно хоче їсти

Але передусім розглянемо вартість купівлі-продажу житла.

Найдорожчими  є квартири в центральній частині. На околицях можна знайти помешкання наполовину дешевше.

Має значення й те, купувати житло через ріелторів чи самотужки. Найбільш оптимальним і вигідним варіантом є переглянути оголошення в періодиці та в Інтернеті. За даними газети «Закарпатські оголошення», у  якій розміщено найбільша кількість оголошень про продаж та оренду житла чи приміщень під бізнес, за однокімнатну квартиру в історичному центрі на Жупанатській ріелтори просять 43 тисячі, у новобудові на Богомолця – 35 тисяч доларів, у Новому районі – 26 тисяч, на проспекті Свободи – 20 тисяч. Проте, якщо купувати від господаря,  можна знайти і за 10, і за 15.

Двокімнатна приблизно вартує  30-35 тисяч умовних одиниць.

Дворівневу трикімнатну в новобудові власник пропонує за 37 тисяч доларів.

Трикімнатну в районі Боздоського парку продають за 45 тисяч доларів.

А скільки коштує будинок?

Проте сьогодні квартири дещо вийшли з моди. Багато хто прагне знайти більш-менш доступний у ціні будиночок. Комусь же таланить звести дім своєї мрії самотужки. Утім приватні помешкання в Ужгороді  коштують справді дорого.

На ціну впливає, де знаходиться будинок, наявність транспортної розв’язки, якою є сама будівля, який розмір ділянки довкола неї. Для прикладу, одноповерховий, але гарного планування будиночок біля «Нової лінії» можна придбати за 76 тисяч «зелених». У ньому – 4 кімнати, а поруч – 7 соток землі.

Як розповіла головний редактор газети «Закарпатські оголошення» Мар’яна Кравчук,  в історичній частині міста, біля замку за хату, в якій колись проживали відомі особистості просять 150 тисяч.

Будинок-таунхаус (коли кілька багаторівневих будинків знаходяться під єдиним дахом) на два поверхи коштує 67 тисяч.

А от  «півторашку» на окраїні  пропонують придбати за 80 тисяч. Вона сучасного планування, дах обладнано під мансардні приміщення, із двома гаражами, двір вимощено бруківкою, зроблено ландшафтний дизайн. Як «бонус» господар дає ще й меблі, запевняючи, що ціну він понижав уже двічі.

Цікаво, що вартість будинку  деколи навіть за межами міста може бути вищою, ніж у самому Ужгороді.

Наприклад, за двоповерхівку, що розташована за три кілометри від столиці Закарпаття господиня розраховує отримати 110 тисяч «зелених». За словами жінки, хата із євроремонтом, металевою огорожею та 6 сотками землі. При цьому  нових власників  ґаздиня шукає вже більше року, при тому, що житло справді гарне.

Оренда житла – справа часом також необхідна

Часом грошей на придбання нерухомості немає, а жити чи то молодій родині, чи то людині, з іншого міста, яка працює чи відпочиває в Ужгороді, десь потрібно. Тоді єдиною альтернативою залишаються оренда.

Винайняти помешкання на довготривалий період коштує 2500-8000 гривень. Знову ж таки ціна залежить від того, де саме розташовано будинок, на якому поверсі квартира, чи є в ній автономне опалення, скільки кімнат, у якому вони стані, із меблями чи без. А зараз все частіше клієнти звертають увагу й на наявність Інтернету.

Отже, найбільшим попитом традиційно користуються однокімнатні  квартири.

Їхня вартість також залежить від місця розташування та від того, чи домовлятися про оренду з ґаздою, чи з посередником.

Отже, згідно з даними газети «Закарпатські оголошення» в центральній частині міста однокімнатні квартири коштують 5-6 тисяч гривень на місяць.  Трохи далі від історичної частини вартість «опускається» до 3-4 тисяч, а на окраїнах Ужгорода щомісячна плата за квартиру складає  2500-2800 гривень.

Двокімнатні квартири видають  за 3,5-5 тисяч, майже як і трикімнатні, які користуються найменшим попитом і за які часом просять навіть 6 тисяч.

Додатково при цьому потрібно сплачувати за комунальні послуги та нерідко – своїми силами робити ремонт… чи то косметичний, чи навіть капітальний.

Звичайно, як би там не було, а найкраще мати власний «дах над головою»…

Слід зазначити, що на наступний рік експерти обіцяють суттєве подорожчання на ринку нерухомості. Зокрема, голова нацради палати ріелторів України Віктор Несін, запевняє, що в другій половині 2018 року ціни досягнуть докризового рівня, оскільки вартість будматеріалів і палива невпинно зростає. Тому бажаючим зробити інвестицію він радить поквапитися.

Марія УЖАНСЬКА, газета «Наш Ужгород»,  ексклюзивно для zakarpatpost.net