На Закарпатті є не лише кручений, але й Сухий танець, який виконують під час посту

Закарпатський народний хор відтворив унікальну старовинну хореографічну композицію

За словами художнього керівника колективу, заслуженого працівника України Наталії Петій-Потапчук, сухий танець був традиційним для наших предків саме під час посту, проте згодом про нього забули і тепер він зберігся лише у пам’яті  старожилів.

Відтворити композицію вдалося завдяки тривалій дослідницькій роботі пані Наталії.

«Для цього я побувала в селищі Вишково Хустського району, а саме там побутував танець, зустрілася з місцевими мешканцями, знайшла людей, які його пам’ятали, бо молодь про нього навіть не чула, – наголосила  очільниця Закарпатського народного хору. – Завдяки своїм колишнім вихованкам, викладачам Вишківської дитячої музичної школи Вікторії Ожоганич і Світлані Шоваг мені поталанило познайомитися з унікальною людиною  – майже 90-річним Михайлом Майором. Чоловік народився у Драгові, тож як він зізнався, саме там колись виконували цей танець. Крім танцю дідусь знає ще багато усіляких автентичних місцевих обрядів, казок, складає вірші й коломийки. Мелодію сухого танцю він виконав мені на дримбі, а слова – наспівав. Сказав також, що танцювали цей танець на вечорницях виключно під час говіння. Через це композиція й отримала саме таку назву. Тоді, до речі, під час посту, заборонялося грати на скрипці та цимбалах. У основу танцю ліг характерний для району «Сіпаний». Загалом поїздка на Хустщину на мене справила дуже яскраве й незабутнє враження.  Думаю, почуте і побачене ми ще використаємо в майбутньому у фольклорних програмах.

Крім Сухого танцю відомий колектив показав ще багато цікавих номерів, у тому числі танців та пісень. А окрасою програми стали експонати з Закарпатського обласного музею архітектури і побуту.

Відео – телеканалу “Тиса”

zakarpatpost.net