Скільки треба витратити закарпатцям на новорічне дерево?

Аби прикрасити головне новорічне дерево, потрібно витратити не менше, ніж півтисячі

Хоча до Нового року залишилося трохи більше, як два тижні, погода не сприяє створенню новорічної атмосфери. Єдине місце, де вона відчувається, – торговельні центри. Там уже з середини листопада активно продають штучні ялинки, іграшки та іншу новорічну атрибутику.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Звісно, живі ялинки поки ще не продають. А ось штучних – чимало. І багато хто віддає перевагу саме штучним деревцям – якісна штучна ялинка прослужить не один рік. Якщо вирішили прикрасити оселю саме таким деревом, до його вибору варто підійти відповідально.

Перш за все, дерево повинно бути прямим та стійким. Варто перевірити, чи міцно тримаються гілки та хвоя. Їх можна легенько смикнути – якщо хвоя обсиплеться, таке дерево краще не купувати. Зверніть увагу на підставку – металеві підставки більш надійні, ніж пластикові.

Щодо ціни, вона залежить, перш за все, від розміру ялинки, матеріалу та її зовнішнього вигляду. Невеличка ялинка до 30 сантиметрів коштує від 30 гривень. Трішки більша ялинка у невеличкому кошику – від 70 гривень. А ось маленька штучна сосна суттєво дорожча – 199 гривень.

Щодо великих дерев, то що більше ялинка схожа на справжню, то вона дорожча. Декотрі дерева настільки схожі на «живі», що навіть зблизька їх не відрізниш. Правда, і ціна такого задоволення відповідна – від кількох тисяч гривень за півтораметрове дерево, пише Погляд.

Продавці кажуть, що мають попит пишні штучні ялинки середнього розміру.

– Часто кажуть, що не хочуть купувати справжні ялинки, щоб не шкодити природі,  – розповідає продавець Ірина Тимофєєва. – Однак хтось це робить, аби зекономити, адже живі дерева щороку дорожчають.

Крім того, в продажу є ялинки не лише традиційного зеленого кольору, а й білі, блакитні, червоні, з різноманітним напиленням. Їхня ціна дещо вища – за білу метрову ялинку доведеться викласти тисячу гривень.

Продають також уже прикрашені ялинки.

Новорічна ялинка дорога і серцю, і гаманцю

На іграшки готуйте кілька сотень

У торговому центрі руки самі мимовільно тягнуться до блискучих іграшок. Традиційно, найбільш популярні – пластикові. Вони недорогі та більш безпечні, ніж скляні.

Невеличка пластикова куля коштує від 4 до 8 гривень. Трішки більшого діаметру – 30 гривень. Набір новорічних прикрас (6 штук) обійдеться у 40 гривень, а набір з 12 пластикових кульок – у 70 гривень.

Але надто дешеві брати не варто – за дешевизною часто криється низька якість. Тому перед тим як щось купити, треба потерти іграшку пальцем – на ній не повинно залишитися ані слідів, ані вм’ятин.

– Пластикові іграшки не повинні мати різкого запаху і надто «кислотного» кольору – краще віддати перевагу спокійним кольорам, – каже продавець-консультант Степан Костівський. – Так, пластикові іграшки не б’ються, тому ідеально підходять тим, у кого вдома маленькі діти чи домашні тварини. Однак більш екологічними вважають скляні вироби. Хоч і пластик є якісний, але він недешевий.

Ціна скляної іграшки залежить від її діаметру та оздоблення. Звичайна скляна іграшки без малюнка коштує від 30 гривень. А ось з малюнком (особливо популярні цього року собаки) – від 40 і вище. Чимало іграшок є з символами України – вони коштують від 49 гривень.

Дизайнерські прикраси можуть коштувати кілька сотень гривень.

Однак скляні прикраси тяжчі за пластмасові. Тому треба звернути увагу на якість кріплення – якщо дріт, який утримує іграшку, надто тонкий, – вона може просто впасти. Краще вибирати іграшки з грубого скла, без тріщин та гострих кутів.

Щоб прикрасити середню ялинку (розміром 60 сантиметрів), потрібно зо 6 невеликих іграшок та зо 8 великих. Якщо купувати лише пластикові, це все обійдеться у 300 гривень. 15 скляних іграшок коштуватимуть близько 400 гривень. Плюс – верхівка на ялинку – це ще 40-50 гривень з гаманця.

Не варто забувати і про гачки для прикрас – набір (20 штук) коштує від 19 гривень.

Новорічна ялинка дорога і серцю, і гаманцю

Як вибрати гірлянду?

Електричну гірлянду можна вибрати на будь-який смак. Крім традиційних, є товари з лампочками у вигляді сніжинок, кульок, метеликів, шишок та іншого.

Ціна залежить від довжини гірлянди, кількості лампочок та якості.

Наприклад, у магазинах гірлянда довжиною 10 метрів коштує 130 гривень. 6-метрова гірлянда – 80 гривень, 5,5 метра – 49 гривень і 2,5 метра – 29 гривень.

Як довго прослужить такий товар – важко сказати. Варто звернути увагу на ізоляцію проводів – вона повинна бути гнучкою і щільною, та на блок з кнопкою перемикання. Звісно, перед купівлею виріб треба перевірити – якщо він нагрівається, таку гірлянду краще не брати, адже вона може загорітися. Також гірлянда не повинна нічим пахнути.

Нині гірлянди з ламп розжарювання практично не продають. Натомість є схожі на них світлодіодні ретрогірлянди та звичайні світлодіодні LED-гірлянди.

Крім звичайних «ниток», є ще гірлянди-сітки та гірлянди-штори. Однак вони більше підходять для оздоблення дому. Ціна – від 100 гривень.

Новорічна ялинка дорога і серцю, і гаманцю

Мішура, дощик та інша атрибутика

Яка ж ялинка без традиційного «дощика» – ціна в магазинах коливається від 6 гривень, вартість новорічної мішури – від 14.

Прикраси-стрічки коштують від 35 гривень, новорічне намисто – від 12 до 50 гривень.

Набір прищіпок новорічних декоративних – 19,99 гривні.

Чимраз популярнішими стають дерев’яні іграшки – однак їхня вартість вища, ніж скляних і пластикових. Невеличка іграшка з дерева коштує від 30 гривень.

Чимало буковинців прикрашають також будинок до свят. Особливо це подобається дітям. Тому в торгових центрах можна побачити різноманітні новорічні набори для творчості – від 50 гривень, наклейки на вікна – від 35 гривень, декоративні іграшки сніговики – від 100 гривень, чобітки для подарунків – від 50 гривень. Набори новорічного декору дорожчі – від 200 гривень і вище.

Якщо підрахувати, скільки коштуватиме «зібрати» новорічну ялинку, разом із самою ялинкою, вийде пристойна сума – понад тисячу гривень.

Яна МАРІЯНЧУК

zakarpatpost.net