Яким був зимовий відпочинок закарпатців століття тому

Зараз у мешканців нашого краю багато можливостей відпочити в горах. Є багато гірськолижних курортів, де можна відчути всі принади катання на лижах, сноубордах, санках.

А ще сто років тому таку можливість мали далеко не всі. Спочатку аристократія розважалася полюванням серед засніжених гір. В Інтернеті є багато світлин у стилі ретро із впольованими тваринами.

>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Що ж стосується справжніх спортивних розваг, то перші відомості про організацію напіввійськових змагань серед майбутніх солдатів із середовища ужгородської молоді  датовані 1868 роком. Тоді були популярними, насамперед, ковзання на льоду та катання на санках. Починаючи з другої половини XIX століття подібне явище відбувалося і в спортивному житті інших міст краю — Мукачеві, Берегові, Хусті, Виноградові.

У 30—40-ві роки минулого століття для місцевих жителів краю почався чехословацький період, тобто доба  період швидкого національного та культурного розвитку, а спортивне життя можна було назвати бурхливим. У цей час в області на професійному рівні почав зароджуватися лижний спорт.

Серед старих знімків можна знайти фото гірськолижних витягів на горах Менчул та  Близниця, датованих 40-ми роками, Чорногори з лижниками у 1914-1918 роках.

А от лижний туризм у нашому краї зародився приблизно століття тому. Саме в ті часи відбувалися перші лижні подорожі по Карпатах. Організаційно ця сфера туризму сформувалася у 50-ті роки ХХ століття.

У 2006, 2008, 2009, 2011 роках у нас проводилися лижні туристські експедиції рівня ІІІ-ІV категорії складності з проходженням найвищих хребтів – Чорногори, Свидовця, Мармароського, Горган.

Нині на території Закарпаття проводиться ряд змагань із лижного туризму всеукраїнського рівня і кожен охочий може спробувати себе в цьому екстремальному дозвіллі, отримати заряд адреналіну та відчути насолоду від єдності з природою.

zakarpatpost.net