Чому у побожному Закарпатті Різдво пов’язане із магічними діями

Зимові свята у наших земляків часто пов’язані не лише з вірою у світлі і темні сили, не лише з колядою та щедрівками, але й різними магічними діями. Навіть у сучасному світі чи не в кожному селі є жінки (деколи навіть чоловіки), які називають себе ворожками.

Такі босоркані не лише займаються лікуванням клієнтів народними методами, але й вершать свої темні справи – відбирають у корів молоко, можуть навести прокляття, наврочити та й взагалі звести зі світу, пише газета «НЕДІЛЯ».

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

При цьому такі люди вважаються постійними прихожанами храмів. Молоді дівчата теж час від часу вдаються до зимових гадань та ворожінь. А скільки лише різних забобонів відомо на Закарпатті!? Навіть щодо тих же колядників. Наприклад, першим проспівати про добру звістку повинен хлопчик, якщо першою проколядує дівчинка – господарі хворітимуть. У окремих селах дівчатам взагалі дозволяється колядувати лише на другий-третій день Різдва.

І ще одна прикмета. Якщо вдома є домашні тварини, на Різдво їх треба добре нагодувати – тоді рік буде ситним, вдалим у фінансовому плані. Дивно, правда? Бо ж чи в інші дні вони ходять голодними? Або ще така: 7 січня не можна прибирати будинок, займатися господарськими клопотами, аби не накликати хвороби. А якщо щось розсипалося, розбилося, то чекати наступної доби? Ну і ще смішніше повір’я стверджує, що якщо на Різдво шити, то можна втратити зір. І таких забобонів дуже багато. Більшість із них звучать просто безглуздо, але скільки ж наших земляків у все це вірять!

Тому виходить, що живемо ми в певній мірі в театрі абсурду, де магію засуджують, але до неї вдаються, де ходять до храмів і роблять іншим зло, де в одні дні чортам радіють, а в інші – фанатично переконують, що святкувати – гріх, веселитися – гріх, вірити в темні сили – також гріх.

zakarpatpost.net