Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 7 січня

Закарпаття відзначає Різдво.

Сьогодні увечері  в Ужгороді на площі Поштовій лунали колядки.

Колядники біля знаку «Я люблю Ужгород» прославляли народження Христа.

>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

На імпровізований концерт прийшли подивитися ужгородці. Також християнський хор виступив і біля Закарпатської ОДА.

Вертепи на Закарпатті багаті як на позитивних, так і на  негативних персонажів. У кожному районі, у кожному селі свої звичаї, тож якось узагальнювати їх у розрізі такого багатого на обряди свята, як Різдво, важко. Проте чи не кожен бетлегем у нашому краї крім діда, ангелів та пастухів супроводжує чорт. Чому саме нечиста сила і чому її так охоче впускають до осель наші земляки? І не лише до будинків, але й до церков! Більше того, їм навіть платять гроші, пише газета «НЕДІЛЯ». Зазвичай закарпатські чорти невинні. Зла нікому не роблять, але все ж… назвати їх позитивними персонажами аж ніяк не можна…

У найзахіднішій області України звичаї святкування Різдва доволі різноманітні. Тут переплелися гірські традиції бойків, лемків та гуцулів, угорські мотиви. Але в цілому святкуванні відбувається в той же спосіб, що і на решті території країни. На Закарпатті збереглася давня назва Корочун, котра характерна для сусідньої Угорщини. Святковий калач на Закарпатті теж називають карачун, або корочун. Його випікають на три найзначущі зимові свята і тримають на святковому столі. Головною стравою на Закарпатті не обов’язково є кутя, її варять переважно в гірських районах, а в низині звичне блюдо – бобальки.

У Бороняві Шарканя чомусь зазивають Шарханем.

Те, що Закарпаття протягом тривалого часу належало то Румунії, то Угорщині, то Чехії, не могло не накласти відбиток на культурні традиції краян. Зокрема, у мові мешканців Срібної Землі залишилось багато запозичень, невідомих більше ні в одному куточку держави. Знайшли аналоги серед горян і казкові та міфічні персонажі інших народів. Найяскравіше простежуються автентичні фольклорні  звичаї саме на образах різдвяного вертепу.

5 січня близько 23.55 год. на лінію «102» надійшло повідомлення від мешканця багатоповерхівки на вул.Шандора Петефі в місті Мукачево про бійку у під`їзді будинку. На сходинковій клітці другого поверху будинку поліцейські виявили тіло молодого чоловіка з явними ознаками насильницької смерті. Підозрюваним виявися 26-річний мешканець м.Мукачева. Як з`ясували поліцейські, на грунті ревнощів хлопець наніс смертельні ножові поранення потерпілому в область життєво важливих органів. Затриманому мукачівцю повідомлено про підозру в скоєнні умисного вбивства (ч.1 ст.115 Кримінального кодексу України), повідомляє  поліція Закарпатської області.

Суд обрав йому міру запобіжного заходу – тримання під вартою строком до 60 діб. Слідство у справі триває.

На Закарпатті, навіть у радянські часи, діти ходити із хати до хати, співаючи колядки. Було багато вертепних колективів, самодіяльних, звісно, які одягалися в біблійних персонажів і несли між людей добру звістку.

Тепер із року в рік колядників стає все менше і менше, традиції забуваються… тай господарі незнайомцям не надто поспішають відчиняти двері.

В Ужгороді вже зараз на Православній набережній почали встановлювати спеціальні альтанки. Таким чином готуються  до освячення води.

Щороку в Ужі на це релігійне свято відбуваються масові купання. Місцем збору місцевих моржів є територія неподалік обласної філармонії.

Щоразу охочих відчути сплеск адреналіну від занурювання у холодну воду стає все більше.

zakarpatpost.net