Чому на Закарпатті у перший день Рідзва ходили колядувати тільки хлопці та чоловіки

У найзахіднішій області України звичаї святкування Різдва доволі різноманітні. Тут переплелися гірські традиції бойків, лемків та гуцулів, угорські мотиви. Але в цілому святкуванні відбувається в той же спосіб, що і на решті території країни.

>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

На Закарпатті збереглася давня назва Корочун, котра характерна для сусідньої Угорщини. Святковий калач на Закарпатті теж називають карачун, або корочун.

Його випікають на три найзначущі зимові свята і тримають на святковому столі. Головною стравою на Закарпатті не обов’язково є кутя, її варять переважно в гірських районах, а в низині звичне блюдо – бобальки.

Господині замішують тісто, яке потім кульками запікають і проварюють на пару, потім посипають маком або горішками. Саме з них починається вечеря напередодні Різдва, пише politeka.net.

Щоб вшанувати предків на Закарпатті на підвіконня ставлять келих вина, прикритий шматком хліба. Так сім’я запрошує померлих на Святий вечір. Вечеряти сідають із першою зіркою.

Колядувати першого дня Різдва ходять лише хлопці, оскільки дівчата повинні допомагати вдома. А вже на наступний день вони можуть колядувати скільки хочуть. Також на Різдво до хати першим має увійти чоловік, аби господарям жилося добое, у статках.

Вертепи, які на Закарпатті називають бетлегеми, ходять на третій день. Для хлопців є навіть окремі колядки, які вони співають незаміжнім дівчатам.

zakarpatpost.net