Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 8 січня

Сьогодні Закарпаття святкувало другий день Різдва.

Весняна погода продовжує дивувати краян. Світлини бегоній та фіалок, що розцвіти у січні на подвір’ї опублікувала мешканка Виноградівщини Тамара Нодь. У селі Вербовець продовжують буяти рослини і ніщо  не нагадує про те,  що на календарі  8 січня. Вчені кажуть, що цьогорічна зима найтепліша за останні 80 років. Хоча ще в жовтні синоптики прогнозували аномально холодний січень.

>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Закарпатці годують вінничан бограчем.  У Вінниці набирає обертів різдвяна ярмарка. Підприємці влаштували вуличну кухню. Пропонують запашний шашлик, юшку з червоної риби, чай, каву, глінтвейн, для зігріву. А ще  –  Бограч по-закарпатськи. За порцію м’ясного гуляшу просять 45 гривень. Подають у стаканах.

Магічне Різдво на Закарпатті – страви з надприродними властивостями, що замінили кутю. Головна страва – керечун, у перекладі з угорської означає Різдво. Це ритуальний хліб – символ об’єднання роду. Одні прикрашають його часником і медом, квасолею та вівсом. Інші – ставлять на нього свічку. На столі він стоїть упродовж усіх різдвяних свят. Їдять його аж на Бабин вечір, перед Водохрещем.

Образ Шарханая (з угорської – Дракона) відомий чи не в усіх народів світу. Хоча насправді казкової тварини й не існує, але в давнину люди наділяли змієвидну істоту унікальними здібностями – відроджуватися з попелу, видихати полум’я, творити дива. Слід зазначити, що колись Шархань був популярним не лише в Бороняві,але  і у Велятині. Наразі, зі слів провідного бібліотекара Хустської районної бібліотеки Оксани Фанти, про змія  хоч і пам’ятають, але ним  не користуються.

Забудовники наступають на закарпатців.  Після невдалих спроб просунути проекти в Хустському та Тячівському районах, після жорсткого опору громади та програних судових процесів вони взялися за Латорицю. Найгірше, що влада Мукачева виступила за реалізацію проектів. У ситуацію втрутився навіть голова Закарпатської  ОДА Геннадій москаль. Він заявив, що обласна адміністрація готова заступитись за мукачівців.

Дивний інцидент трапився в пологовому будинку Виноградова. Медсестра вже повинна були йти додому з роботи і помітила, що немає її червоної куртки з хутром. Жінка негайно викликала правоохоронців. Слідчі опитали пацієнтів та персонал пологового відділення і встановили, що медичним закладом дійсно ходили невідомі. Згодом за описом було встановлено крадія, який свого часу вже мав судимість за крадіжки. Його затримали у його ж помешканні. Там  був і речовий доказ.

Мешканці одного з будинків, що на площі Петефі в Ужгороді не на жарт перекалялися. Їх спантеличила пожежа. Із вікон сусіднього будинку йшов густий дим. Люди негайно викликали пожежників, які швидко впоралися з полум’ям. Виявилося, що загорання трапилось через те, що господар квартири, що загорілася, так бурхливо святкував Різдво, що зовсім втратив відчуття простоту. Він розвів вогонь прямо перед свого помешкання і сидів та милувався полум’ям.

В Ужгороді сьогодні перед головною будівлею Закарпаття їздили автомобілі патрульних, а в них сиділи не лише правоохоронці і зовсім не бандити, а діти. Патрульні дозволяли їм вмикати сирени, сигнальні маячки, говорити у гучномовці і возили їх колом  перед ОДА. Незважаючи на дощову погоду, бажаючих відчути себе поліціантом, серед ужгородської малечі було багато.

Уже третій випадок отруєння алкоголем неповнолітніх під час колядування на Різдво виявила Хустська поліція. Вночі 7 січня в поліцію міста Хуст надійшло повідомлення з районної лікарні про те, що до них доставлено двох підлітків із важким алкогольним отруєнням. Один із юнаків потрапив до реанімації. Як встановили правоохоронці, ці 13-річні жителі села Драгово Хустського району отруїлися під час колядування алкогольними напоями, якими їх пригостили знайомі. Не минуло й доби, як маємо аналогічний випадок, і теж у селі Драгово на Хустщині. Там так само отруївся алкоголем під час частування на Різдво 13-річний хлопець. Дитину в лікарню доставила близько 3.30 ночі 8 січня «швидка» в непритомному стані. Хлопчик перебуває в реанімації Хустської лікарні.

Попри сильний дощ, у селі Красна на Тячівщині традицію колядувати ніхто не порушував, і вже після служби Божої маленькі колядники вирушили дарувати свої колядки.В основному тут співають ті колядки, які ще знали наші діди, сучасних українських колядок майже ніхто не виконує. Дарують дітям за прославляння Христа виключно гроші, у Красній немає звичаїв як у деяких інших селах дарувати солодощі. Тому хлопчик чи дівчинка обійшовши за вечір біля 15-20 осель заробляють собі від 500 до 2 тисяч гривень, це при тому, що йдуть колядувати лише до своїх родичів. Дарують їм в основному хто 20, хто 50 або 100 гривень.

zakarpatpost.net