АНОНС. Ужгородські поліцейські собаки розкривають вбивства, шукають зброю й наркотики та охороняють місто

Начальник Кінологічного центру ГУНП в Закарпатській області Олександр ЛАЗАР: «Наші собаки без команди не нападають»

Спілкуватися з людьми просто,  бо вони можуть відповідати на наші слова.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

А яким є діалог із собакою? Адже вона хоч своїм розумним поглядом читає наші думки, та ми не завжди здатні зрозуміти її відповіді.

Але мова тварин добре усе ж декому добре знайома. Більше того, собаки беззастережно виконують вказівки тих, для кого вони є не просто домашніми улюбленцями, а компаньйонами в роботі.

Сьогоднішнім гостем прес-центру газети «НЕДІЛЯ» є начальник Кінологічного центру нацполіції в Закарпатській області,  полковник  Олександр ЛАЗАР. Він поділився з читачами закарпатської газети «НЕДІЛЯ» думками з приводу своєї діяльності, про те, як найкраще поводитися з чотирилапими, а також розповів про цікаві історії з власного життя, пов’язані з собаками.

Обкладинка свіжого номера закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Собаководом можна стати чи потрібно народитися?

Звісно, треба вчитися, але для цього необхідно передусім любити тварин. Гадаю, що так, щоб бути кінологом, потрібно для цього народитися. Із дитинства слід мати певні якості в душі. На жаль, часто є люди, які працюють із собаками, але в них немає для такої роботи задатків, і в той же час є такі, хто не уявляє свого існування без тварин.

У нас дуже хороший кінологічний центр в Ужгороді. Ще один подібний маємо в Мукачеві. Також маємо кінологів, які обслуговують відділи поліції  у Хусті, Виноградові та в Міжгір’ї. Територію області поділено так, що за необхідності потреби роботи з нашими собаками, можемо охопити всі куточки Закарпаття. Якщо є зухвалі вбивства, грабежі, розбої, виїжджаємо туди, куди потрібно. При цьому вибираємо таку собаку, яка краще спрацює в конкретній ситуації.

Наприклад, в Ужгороді на певному об’єкті скоєно крадіжку з квартири чи будинку. Відповідно, господар звертається до поліції. На місце події приїздить слідчо-оперативна група. Вони вивчають обставини, визначають, що потрібна робота службового собаки. Телефонують нам. А в нас цілодобово несе службу кінолог. Він відправляється на місце злочину. Якщо свіжий слід і сприятливі погодні умови, це дає миттєві результати. Утім позитивним показником є навіть те, що собака взяла слід і вказала, у якому напрямку рухався зловмисник. Часто собаки, йдучи по сліду, знаходять викрадені речі, знаряддя скоєння злочину.

І це вміє робити кожна з ваших собак?  Скільки їх у вас?

Собаки в нас поділяються на розшукових, які шукають за слідами злочинців і спеціальних. До цієї категорії відносяться собаки з пошуку вибухових речовин і зброї, з пошуку наркотичних засобів, з пошуку трупів. Усього в нас 33 дорослих  собаки і два маленьких цуценятка Ямбо та Алмаз, яких подарував нам колишній керівник кінологічного центру поліції в Запоріжжі, а нині очільник розплідника «Олександрівська знать». Мій заступник саме повертався з несення служби в зоні АТО і забрав їх та привіз в Ужгород. У малят хороший родовід і згодом один із них  поїде служити в Мукачево, а інший залишиться в Ужгороді. Уже визначено хто з них чим займатиметься.

Які умови утримання тварин, чим вони харчуються, як часто їх вигулюють? Чи виставляють поліцейських  собак на виставках? Як починається дресирування? Коли довго доводиться працювати, хто втомлюється скоріше – кінолог чи собака?

Про це та інше читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

У продажу від 12 січня.

zakarpatpost.net