Замість нашого Василя у Швейцарії 14 січня святкують день старого Сільвестра

Цікаво, що  Старий Новий рік святкують і в Швейцарії, де в XVI столітті не прийняли реформу Папи Римського Григорія і досі відзначають свято в ніч з 13 на 14 січня.

Офіційно 13 січня там не є вихідним днем, але фактично більшість підприємств, шкіл, магазинів і державних установ в цей день закриті, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

А от греки, як і ми, 14 січня святкують Василя, але в них він схожий на нашого Діда Мороза, або ще більше на Миколая,  бо приходить до дітей з подарунками.

> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

«На вікна у ніч із 13 на 14 січня дітлахи вішають  спеціальні святкові шкарпетки. У них святий уночі залишає слухняним малятам подарунки, – каже екс-закарпатка, а зараз мешканка Салоників Ірма САБОВ. – На Старий Новий рік греки збираються за сімейним столом із багатьма національними стравами.  А вранці, особливо в селах, дітлахи обходять будинки сусідів, співаючи їм спеціальні колядки,  за що отримують від господинь гроші, солодощі, фрукти. І ще вважається, що першим в новому році в будинок повинен увійти щаслива людина, що бажає вам добра, тому часто запрошують родичів з малими дітьми, щоб невинне маля першим переступило через поріг і принесло удачу в дім. Крім того, 14 січня на світанку ґазда виходить на поріг і з силою жбурляє гранат об землю, щоб він розлетівся на дрібні шматочки і подарував оселі процвітання і щастя в році, що наступив, при цьому наговорюючи:  «З Новим Роком! Щасливого Нового року!»

Відзначають Старий Новий рік і в Північній Африці. Правда для них, на відміну від європейців, це справжнісінький Новий рік, адже берберський календар фактично є не дуже грамотною калькою  юліанського.

А як святкують наші земляки Старий Новий рік у інших країнах? Чому одягаються у костюми Сільвестр-Клаусів? Чому дружини мають ситно нагодувати чоловіків та хлопчиків? Чому у Македонії  14 січня люди виносять столи на вулицю, посівальники поливають людей водою, а господарі опівночі, під бій курантів, відкривають двері на будинках?

Про це  та інше читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

У продажу з 12 січня.

zakarpatpost.net