Ужгородський міський голова про ремонти доріг, транспорт, про те, що вдалося й не вдалося зробити у 2017-му та що очікувати від 2018­-го

Яким був минулий рік для Ужгорода? Адже місто – як людина, живе своїм життям, розвивається і постійно вдосконалюється.

Звісно, не все у нас гладко, але ми всі хочемо, аби столиця Закарпаття була гарною, затишною і аби кожен з нас почувався вдома щасливим.

> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Тож із якими проблемами і здобутками завершив Ужгород 2017 рік? Що планується зробити у 2018-му? Як вирішуватимуться питання, які хвилюють містян? Про це та інше під час наших «Недільних бесід» у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» розповів Ужгородський міський голова Богдан Андріїв.

– Богдане Євстафійовичу, чим найбільше запам’ятався минулий рік? Які позитивні аспекти можете виділити?

– На мою думку, у працівників Ужгородської міської ради та депутатського корпусу хороше розуміння проблематики міста. Тобто тішить передусім те, що в нас злагоджена робота. Завдяки цьому консенсусу у 2017 році вдалося зробити в Ужгороді дійсно багато. Найважливіше – ми розпочали капітальний ремонт площі Шандора Петефі, провели капітальний ремонт вулиць Заньковецької, Берчені, Антонівської, Стефаника, Панаса Мирного, наразі триває капремонт площі Кірпи, вулиці Можайського, відремонтовано багато інших вулиць, працюємо над заміною покриття тротуарів.

Крім того, продовжуємо реконструкцію історичної частини міста. Зокрема, нещодавно провели ремонт фасаду будинку, де зараз знаходиться магазин «Кристал» на розі Петефі-Швабської.

Також зроблено капітальні ремонти об’єктів первинної медико-санітарної допомоги, другого поверху дитячої лікарні, дошкільних закладів, ДРАЦСу. У міській лікарні проходить реконструкція покрівлі та хірургічного відділення…

Рік був дуже напруженим, у деяких випадках нас підвели підрядні організації, які виграли тендер, маю на увазі насамперед  площу Поштову. Проблемною також залишається ділянка дороги на вулиці Перемоги у бік Сторожниці. Там також із підрядником, скоріш за все, будемо розривати угоду у судовому порядку. Але й ці питання невдовзі буде позитивно вирішено.

Відремонтували і багато покрівель на багатоповерхівках, зробили чимало електрощитових, проводили заміну водогонів, каналізаційних мереж. А ще почали будувати на Грушевського велосипедну доріжку, аби прихильники двоколісного транспорту мали, де їздити.

Також ми створили комунальне підприємство, що займатиметься транспортними перевезенням ужгородців, і оголосили тендер на закупівлю великогабаритних автобусів з пасажиромісткістю більше сотні осіб. Працюємо і над заміною старих світильників, встановлюємо нові, освітлюємо вулиці міста.

Тож гадаю, що в основному рік був позитивним, хоча і непростим.

– Надзвичайно гостре питання маршруток. Останнім часом у пасажирів із перевізниками виникають постійні конфлікти. Водії нерідко поводяться доволі агресивно. Крім того, піднімається питання про відміну безкоштовних перевезень школярів. Що буде далі? Який можливий вихід із ситуації?

– Зараз в Ужгороді пасажирські перевезення здійснюють 150 міських маршрутних автобусів. Кожен із них обладнано системою GPS, транспортний відділ відстежує їхній рух. Я розумію, що підприємці наразі працюють у таких умовах, що в них немає можливості оновлювати автопарк або придбати інші транспортні засоби.

Як я вже казав, ми створили комунальне підприємство, що займатиметься перевезеннями. У першому півріччі 2018 року перші 10 нових автобусів ми вже купимо. Один із них зможе замінити три теперішні маршрутки. А в перспективі закуповуватимемо транспортні засоби на всі маршрути.

Щодо дітей та нарікань з боку батьків, то ми – єдине місто в Україні, де є безкоштовний проїзд для школярів. Але наші учні почали зловживати цією пільгою. Тому від перевізників надійшла пропозиція (як законом і передбачено), щоб діти їздили за пільгові 75% вартості проїзду. Зараз ми нічого не відшкодовуємо перевізникам за школярів. Це питання ще буде обговорюватися. Але може бути, що за проїзд діти сплачуватимуть 50 відсотків вартості. Це їх трішки дисциплінує. Вони розумітимуть, що просто кататися цілий день на маршрутці не можна.

– Багато розмов і щодо зупинок. Коли у всьому місті будуть нові? І що буде зі старими?

– Уже встановлено 7 нових, вони працюють, обладнані безкоштовним Інтернетом, електронними табло, розетками для зарядки мобільних телефонів. Це – досить дорогі зупинки. Тому для інших місць плануємо експериментально виготовити аналогічні, але дешевші. У будь-якому разі, в усіх куточках міста пасажири повинні мати зручні місця для очікування автобусів, бути захищеними від вітру, дощу та снігу. Невдовзі повинні розробити кілька зразків, якщо вони відповідатимуть нашим вимогам, ми їх придбаємо.

– «Кірпічка» – ще одне проблемне питання. Яке в неї майбутнє?

– Ніхто будувати нічого там не буде. Нами направлено лист про заперечення проти поновлення договірних відносин товариству «Ужгород-Маркет», яке мало намір забудувати «Кірпічку». Крім того, аналогічне повідомлення направлено керівництву ТОВ «Майдан-Ужгород» щодо оренди земельної ділянки на площі Богдана Хмельницького. Щоб підкріпити ці звернення юридично, під час минулої сесії проекти були розглянуті депутатами, вони їх підтримали.

– Зима – період заторів на дорогах. У минулому році ужгородці скаржилися на погане прибирання снігу. Як буде зараз? Чи є якась нова техніка, чи впораються комунальники з лопатами?

– Минулорічна зима нам дійсно показала, що ми повинні бути готовими до різних викликів стихії. Думаю, тоді потрібно було мобілізувати всі сили і від комунального підприємства, і запросити військових, і за бажанням студентів, і небайдужих містян, просто вийти на вулиці, аби прочистити основні шляхи. Зараз ми придбали кілька одиниць нової снігоприбиральної техніки, що дасть змогу не допустити повторення подібних випадків. Крім того, провели зустрічі з військовими, вони у разі потреби готові нам допомогти. Сипучих матеріалів придбали вдосталь, техніку, людей також маємо.

– Питання щодо Водоканалу. В Ужгороді доволі застаріла водопровідна мережа, трапляються часті прориви. Часом містяни залишаються без води. Чи планується хоч часткова заміна труб у найближчий час?

– Так. Плануємо системні роботи із заміни мережі. Наприклад, у у кінці минулого року на ділянці вулиць Шумної – Підградської (від Другетів до стадіону «Спартак») закінчили реконструкцію водогону протяжністю 1300 метрів і фактично врізалися в мережу, яка йде до транспортного мосту. На цей рік там плануємо ремонт дорожнього покриття. Також у 2018 році займемося й іншими ділянками водопровідної системи.

– У минулому році замінили дорожнє покриття на багатьох вулицях. Які ремонтуватимуться у 2018-му?

– У нас є розроблена проектно-кошторисна документація на вулицю Гагаріна (від в’їзду в Ужгород) до переїзду. Також ремонтуватимемо Собранецьку від митниці до Митної, Грибоєдова, другу частину Заньковецької (від Грушевського до Легоцького), Легоцького, Володимирську. Але головне, аби на все це вистачило коштів. І надалі займатимемося площею Петефі.

Розумію, що зараз лунає багато критики на адресу того, що ремонтуємо Петефі, але ми хочемо зробити її так, щоб потім не перекопувати знову і знову. Тому спочатку міняємо всі комунікації.

– Ужгород має чимало закордонних партнерів. Завдяки іноземним інвестиціям що вдалося зробити у місті протягом 2018 року?

– Ми написали багато грантових проектів. Невдовзі проводитимуться експертиза і голосування. Стане відомо, хто стане переможцем. Стосуються вони й велодоріжок у центрі нашого міста, і медичного забезпечення лікарень.

Нашими партнерами є угорці, словаки, поляки і румуни. З ними співпраця є дійсно конструктивною. Що я маю на увазі? Створюється проект, у рамках якого проводяться певні роботи і в якомусь їхньому місті, і в нас. На такі речі Євросоюз виділяє відповідні кошти. Як приклад, бачимо реконструкцію «Совиного гнізда». А просто так ніхто нікому ніякі гроші не дає.

– Як із наповненням бюджету? Чи зросли торік надходження?

– Ми мали хороше наповнення міської казни, надійшло трохи більше 1 мільярда гривень. Ті кошти, які не використали, не пропадають, вони залишаються у бюджеті на цей рік. Це робочі питання, які є і в інших містах. Маємо «перехідні» об’єкти, які, скажімо, почали реалізовувати раніше, потім на зиму «заморозили», а в цьому році продовжимо.

На 2018 рік грошей у нас буде менше через те, що продовжуємо утримувати заклади профтехосвіти, фінансуємо виплату зарплат непедагогічним працівникам, витрати на всі комунальні платежі медицини, освіти тощо.

– Ужгород останнім часом уночі став фантастичним. Підсвітка мостів і фасадів робить місто привабливим у сутінках. Що ще плануєте підсвітити?

– Планів багато. Зараз оголошено торги на підсвічення фасадів будівель на площі Петефі. Тобто будинки будуть підсвічені приблизно так, як адмінкорпус обласної адміністрації. Переконаний, це буде мати дуже ефектний вигляд. Тим більше що вся площа буде підсвіченою. Тому в цьому напрямку працюємо і хочемо, щоб Ужгород дійсно був гарним і у всі пори року і у будь-який час доби. Взагалі, в історичній частині, де проводитимуться капітальні ремонти, ті фасади будуть й оздоблювати ілюмінацією.

 

– Які очікування від 2018 року? Які плани найбільше хочеться втілити в життя?

– У першу чергу, завершити роботи на площі Петефі, зокрема, пішохідної зони. Також хочеться довести до логічного завершення об’єкти, на яких почали проводити капітальні ремонти: вулиці Можайського, Перемоги та інші. А головне, щоб у бюджеті були кошти на реалізацію всіх проектів. Маємо, для прикладу, проект щодо капітального ремонту Липової алеї. Там планується замінити покриття, зробити освітлення. Адже коли говоримо про туристичну привабливість Ужгорода, то знаємо, що гості до нас приїдуть, якщо будемо мати розвинену інфраструктуру: дороги, тротуари, громадський простір, освітлення. Тож у цьому напрямку й найбільше хочеться працювати.

– Сьогодні – Старий Новий рік. Що хочете побажати ужгородцям з нагоди зимових свят?

– Передусім бажаю, у першу чергу, щоб усі були здорові, життєрадісні, щасливі, успішні, щоб у державі нарешті був мир, а в кожній домівці панували добробут та любов. Хочеться, аби було взаєморозуміння між людьми, адже ми вміємо і повинні домовлятися, а при вирішенні важливих питань можемо притримати при собі амбіції.

Також бажаю ужгородцям терпіння і закликаю з порозумінням ставитися до тимчасових незручностей через проведення ремонтних робіт у місті. Хай збудеться все задумане і хай цей рік принесе кожному з нас тільки позитивні зміни.

– Спасибі за розмову! Хай так і буде!

Марина АЛДОН, zakarpatpost.net