Як закарпатці святкують Мале Різдво у Європі

У кожній країні свої незабутні традиції

Хоч Старий Новий рік вважається російським пережитком і ми переконані, що його святкують лише у країнах колишнього радянського табору, та, виявляється, є навіть такі європейські держави, де це свято збирає мільйони прихильників.

> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Скажімо, у Сербії, Македонії та Чорногорії, де так люблять відпочивати закарпатці,  ніч із 13 на 14 січня супроводжується народними гуляннями і феєрверками, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Справа в тому, що тамтешні церкви досі використовують юліанський календар, тож традиції подвійного святкування там досі живуть.

Тож як це відбувається?

Надія БАНЯС, працівниця однієї з Ужгородських туристичних агенцій, уже два роки поспіль на Старий Новий рік їде в Подгоріцу, що в  Чорногорії. Каже, що там проходять дуже цікаві яскраві дійства, адже добре розвинений туризм і гостей заохочують стати учасниками святкувань. Адже далеко не в кожній країні є можливість двічі відзначати настання нового календарного року.

«Найбільше на площах збирається туристів та молоді. Всюди багато прикрашених ілюмінацією дерев, вулиці просто сяють від гірлянд. Цілі алеї нагадують казкові місцини. Ялинки прикрашають і на балконах та у дворах. На вікнах теж чимало атрибутів зимових свят, – розповідає жінка. – Костюмованих балів немає. На центральні вулиці кожен приходить у тому, в чому зручно. Такого культу одежі, як у нас за кордоном немає. У ресторані вартість святкової вечері коливається від 20 до 100 євро на людину – в залежності від класу закладу. Якщо на дійство запрошено когось із артистів, місце за столиком потягне і на 120 євро з персони. У готелях також  пропонують різні новорічні програми з проживанням та харчуванням. Щоправда, таке задоволення там дорожче – у межах 150 євро. Ціна триденної програми – 260 євро на людину з проживанням в двомісному номері. Програма на сім днів на людину коштує 469 євро».

Обкладинка свіжого номера закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Крім того, за словами нашої землячки, у Чорногорії до цього старовинного свята існують і свої національні наїдки.

«У Чорногорії та Сербії Старий Новий Рік ще називають Малим Різдвом. Мале Різдво збігається з Днем Святого Василя Великого. Багато в чому це зумовлює характер свята. Іноді в цей день вносять в будинок «Бадняка» – одне з двох полін, які вони заготовили в святвечір для Різдва та Малого Різдва. Готують до свята спеціальні василиці: круглі пироги з кукурудзяного тіста з вершками, а також попареніцу –  страву з кукурудзяного тіста», – наголошує Надія.

Цікаво, що  Старий Новий рік святкують і в Швейцарії, де в XVI столітті не прийняли реформу Папи Римського Григорія і досі відзначають свято в ніч з 13 на 14 січня.

Офіційно 13 січня там не є вихідним днем, але фактично більшість підприємств, шкіл, магазинів і державних установ в цей день закриті.

Богдан ДЕЯК живе в Аппенцеллі вже десятиліття. Він переконує, що свята  там майже збігаються з закарпатськими і навіть у повітрі витає дух рідних Карпат.

«Звісно, у звичаях ми дещо різнимося. Але, спільного багато. Святкування у Швейцарії більш помпезні.  Наприклад,  13 січня вже о 5 ранку на вулиці виходять мало не всі їхні чоловіки,  включаючи хлопчиків. Одягнені всі у костюми Сільвестр-Клаусів, що є жартівливим різновидом відомих Санта-Клаусів. Костюмовані персонажі можуть бути трьох  різновидів – лісові (у одежі з ялинових гілок), злі  (у лютих масках) і добрі (з високими кокошниками і ромашкою в роті). Усі співають спеціальну пісню, що називається «Zäuerli», прогулюються, дзенькотячи коров’ячими дзвіночками, щоб розполохати злих духів. «Виходу в люди» передує багатогодинний ритуал з одяганням костюмів. У кожній групі є 6 Сильвестр-Клаусів, яких жінки (дружина, мати або дочка) мають добре нагодувати смачним сніданком, що складається з сиру і напоїти білим вином.  У костюмах потім ходять всі до самого вечора»,- розповідає чоловік.

До речі, замість нашого Василя у Швейцарії  14 січня святкують день старого Сільвестра.

Про життя цього проповідника відомо дуже мало, але одна легенда дійшла до наших днів через багато століть. Згідно з нею, 314 року нашої ери, святий Сильвестр зловив старозавітне чудовисько — морського змія Левіафана. У католицькому середовищі вважалося, що в 1000 році цей біблійний монстр вирветься на свободу і тоді настане кінець світу. Однак, стараннями Сильвестра цього не сталося і він врятував всіх від катастрофи.

Варто згадати й про  інші країни, де відзначають старий Новий рік.

Приміром, у Македонії це свято дуже згуртовує людей: його відзначають районами. Сусіди виносять столи на вулиці і разом зустрічають прихід свята.

Крім того, тамтешні мешканці ходять один до одного в гості, аби запалити святковий вогонь. Вони беруть із собою вугілля та кидають його до каміну. А опівночі, під бій курантів, господар дому відкриває двері, символічно впускаючи новий рік в хату.

14 січня зранку там, так само, як і у нас, від будинку до будинку ходять юні посівальники, але замість зерна, вони окроплюють оселі господарів водою, вважаючи що це принесе удачу та благополуччя. Паралельно «поливальники» співають веселих пісень, за що отримують солодощі й гроші.

А от греки, як і ми, 14 січня святкують Василя, але в них він схожий на нашого Діда Мороза, або ще більше на Миколая,  бо приходить до дітей з подарунками.

«На вікна у ніч із 13 на 14 січня дітлахи вішають  спеціальні святкові шкарпетки. У них святий уночі залишає слухняним малятам подарунки, – каже екс-закарпатка, а зараз мешканка Салоників Ірма САБОВ. – На Старий Новий рік греки збираються за сімейним столом із багатьма національними стравами.  А вранці, особливо в селах, дітлахи обходять будинки сусідів, співаючи їм спеціальні колядки,  за що отримують від господинь гроші, солодощі, фрукти. І ще вважається, що першим в новому році в будинок повинен увійти щаслива людина, що бажає вам добра, тому часто запрошують родичів з малими дітьми, щоб невинне маля першим переступило через поріг і принесло удачу в дім. Крім того, 14 січня на світанку ґазда виходить на поріг і з силою жбурляє гранат об землю, щоб він розлетівся на дрібні шматочки і подарував оселі процвітання і щастя в році, що наступив, при цьому наговорюючи:  «З Новим Роком! Щасливого Нового року!»

Відзначають Старий Новий рік і в Північній Африці. Правда для них, на відміну від європейців, це справжнісінький Новий рік, адже берберський календар фактично є не дуже грамотною калькою  юліанського.

Про це  та інше читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

У продажу з 12 січня.

zakarpatpost.net