Скільки працюючих пенсіонерів на Закарпатті

Зміни в пенсійному законодавстві торкнулися багатьох. Далеко не всі ними вдоволені, бо одні отримали надбавку і понад тисячу та більше гривень, а інші – всього у кілька, а то і кількадесят гривень, причому із числа тих, у кого стаж великий.

Тож сьогоднішнім гостем прес-центру газети «НЕДІЛЯ» є начальник головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія ПЕНТЕК.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Вона розповіла про те, скільки в нашій області працюючих пенсіонерів.

Кажуть, що в районах не відмінили відрахування з пенсій працюючих пенсіонерів. Чи це так?

Ні, такого не може бути – це всього-на-всього чутки. Новим законом відмінено норму, яка передбачала лише 85 відсотків виплати пенсій працюючим пенсіонерам. До слова, працюючих пенсіонерів на Закарпатті зараз понад 43 тисячі, з них в Ужгороді проживають 7674, у  Мукачеві – 4191, у Хусті –1557.

Нас лякали підвищенням пенсійного віку. Це правда, чи просто чутки?

Пенсійний вік українцям не підвищується. Але, разом з тим, підвищились вимоги щодо необхідного страхового стажу. З 1 січня 2018 року особа, яка досягла 60-річного віку, для отримання права на пенсію має мати щонайменше 25 років страхового стажу. Якщо ж вона матиме від 15-ти до 25-ти років, то зможе вийти на пенсію в 63 роки. Маючи стаж від 15 до 16 років, зможе вийти на пенсію в 63 роки. При цьому слід врахувати, що з кожним наступним роком до цього необхідного страхового стажу додаватиметься 1 рік.

У випадку відсутності 15 років страхового (загального) стажу, органами соціального захисту призначатиметься такій особі державна соціальна допомога після досягнення нею 65 років.

Тому, мабуть, всі ми добре розуміємо, наскільки важливе офіційне працевлаштування, при якому повною мірою роботодавець сплачує за працівника відрахування в Пенсійний фонд.

Назву всього дві мотивації на користь офіційних трудових відносин: сьогодні людина молода, здорова й успішна, але завтра, не дай Боже, захворіла, отримала інвалідність, але інвалідну пенсію отримувати не зможе, бо не має необхідного страхового стажу. Або ще трагічніше: батько чи мати помирає, а діти з тієї ж причини, що і в першому випадку, не можуть отримати пенсію у зв’язку з втратою годувальника. Тому я завжди кажу: «Думайте про пенсію змолоду, бо в старості вже буде пізно».

zakarpatpost.net