Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 20 січня

Сьогодні Закарпаття відзначало свято Івана Хрестителя.

Друга назва цього свята — Посвятки. Цього дня хазяїн дому встає рано-вранці й пригощає свійських тварин тим хлібом-сіллю, що лежав під образами ще від “багатої куті”. За народними уявленнями, ці різдвяні дари зроблять худобу плідною.

З цього дня починається період сватань та весіль, коли можна вже було вживати скороми­ну і випивати, звідки й вислів «празник — Іван-бражник» і відповідно народна назва свята — Івана Бражника.  Кажуть: «Іван Предтеча бере свята на плечі», оскільки завершується цикл різдвяних свят. Прибираючи кутю з покутя, примовляли: «Узвар на базар, кутя — з покуття”.

В Ужгороді мешканці будинку № 53 на проспекті Свободи встановили безхатченкам будки: навпроти та під будинком, неподалік огорожі шостої школи.

Щоправда, тварин там можна побачити рідко. Одна з собак, чорна, підходить частіше. Вона лагідна і любить, коли її гладять.  Інші ж більше часу проводять біля смітників. Звичайно, безпритульні чотирилапі є в кожному місті… При цьому крім Ужгорода та Мукачева ніде в області немає навіть притулків. Тому деколи до цих міст привозять тварин із сіл та просто кидають посеред дороги.

У Києві відбулася презентація чергового видання Книги рекордів «Національний реєстр рекордів України». Його героями стали 206 тис. 705 співвітчизників. Презентацію відкрила Ірина Галай — перша українка, яка здійснила сходження на Еверест і підняла на найвищу вершину — 8 тис. 848 метрів  — прапор Національного реєстру рекордів і славу рекордів українців.

«Нема нічого неможливого», — підкреслила на зустрічі рекордсменів тендітна Ірина Галай.

На Закарпаття наступає кір, але хоча достовірної статистики отримання фіктивних довідок про вакцинацію зібрати неможливо, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Федір Лапій оцінює рівень фіктивної вакцинації у 15-20%. Тобто 15-20% дітей, які мають довідку про проведене щеплення, насправді його не отримували. Лікар зауважив, що батьки часто вдаються до хибних виправдань відмови у вакцинації дітей – таких, як алергія на певні продукти (шоколад або цитрусові), яка жодним чином не впливає на результати щеплення. За його словами, ризик захворіти на кір є як у дітей, так і в дорослих, а думка про те, що діти нібито легше переносять це захворювання, не відповідає дійсності.

Святкування пройшли і в Ужгороді знімають ілюмінацію. Місто тепер стане буденним.

Але ж цієї зими воно було  дійсно гарним, урочистим, додатково було підсвічено і дерева, і встановлено ажурні композиції на ліхтарних  стопах. І це радує. Адже столиця Закарпаття на це заслужила.

Подивимося, яким буде місто на зимові свято наступного року.

На Сонці стався потужний спалах, котрий уже вчора дав про себе знати – Землю накрили магнітні бурі.

Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» завжди дивує читачів своїми грандіозними проектами.

У цьому році, уже незабаром, проект «Успішні жінки Закарпаття» вийде в новому форматі – спеціальним журналом, який саме готується до виходу.

Новий проект «НЕДІЛІ» відкриє для людей надзвичайно цікаві імена успішних представниць різних сфер – як бізнесу, так і політики, науки, мистецтва, освіти та інших галузей, які можуть поділитися з іншими власними секретами свого визнання. Вони ж добре знають, якою є дорога до успіху. І вже зовсім скоро ви зможете дізнатися, хто вони, найбільш впливові жінки Закарпаття?

zakarpatpost.net