Кір наступає! 20% закарпатських дітей «відмітки» про щеплення куплені

Зараз, після закінчення шкільних канікул слід очікувати зростання захворюваності на кір, як і на респіраторні захворювання, оскільки діти мають найбільше близьких контактів у колективі.

На цьому наголосив у коментарі «Укрінформу» доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Федір Лапій.

«Ми повинні зважати на те, як швидко ми виявляємо захворювання, і на те, чи є зараз канікули чи немає. Бо якщо канікули є, то ризики поширення кору зменшуються, бо немає таких тісних контактів, які є в дитячих колективах. Якщо навчання проводиться, то дитина, яка прийшла в заклад з першими проявами кору, інфікує інших дітей. І, звичайно, коли навчання відновиться, швидкість поширення кору зростатиме. Це стандартна ситуація, із закінченням шкільних канікул у нас узагалі зросте захворюваність на застуди, грип і кір також, бо кір, як і так звані простуди, передається повітряно-крапельним шляхом», – наголосив Лапій.

У подальшому, за його словами, протягом перших місяців цього року захворюваність на кір зростатиме, тож батькам потрібно вакцинувати дітей, якщо така імунізація  була проведена вчасно, згідно з календарем щеплень. «Передусім батьки повинні звернути увагу на те, чи вакцинована їхня дитина. Батьки точно знають, була вакцинована їх дитина чи ні. Бо вони могли домовитися з медперсоналом і зробити фіктивну вакцинацію. На превеликий жаль, будуть нові випадки кору, на превеликий жаль, будуть нові смертельні випадки кору. Бо кір – хвороба, яка забирає життя: чим більше буде хворих, тим більше буде у співвідношенні і померлих. Звичайно, ми можемо зменшити кількість випадків і захворюваності, і смертності, якщо будемо проводити вакцинацію», – зазначив Лапій.

Він розповів, що в його практиці вже були випадки, коли батьки сплачували медпрацівникам за відмітки про зроблене дитині щеплення, а насправді щеплення не робили. Тобто відмітка в календарі щеплень про проведену вакцинацію є, але фактично її дитині не було проведено. «Нещодавно у мене була 10-річна дитина, першу вакцинацію КПК вона пройшла в серпні минулого року, а до того вони мали фіктивну вакцинацію перед школою. Мама сама зізналася, що вони заплатили медсестрі, тож медсестра зробила відповідну помітку. Тепер ці батьки реально вакцинували дитину, вони вирішили вакцинуватися саме через смертельні випадки від кору, змінивши свою думку щодо інфекції», – сказав Лапій.

За його словами, практика отримання фіктивних довідок про вакцинацію поширена. І хоча достовірної статистики з цього приводу зібрати неможливо, сам фахівець оцінює рівень фіктивної вакцинації у 15-20%. Тобто 15-20% дітей, які мають довідку про проведене щеплення, насправді його не отримували. Лікар зауважив, що батьки часто вдаються до хибних виправдань відмови у вакцинації дітей – таких, як алергія на певні продукти (шоколад або цитрусові), яка жодним чином не впливає на результати щеплення. За його словами, ризик захворіти на кір є як у дітей, так і в дорослих, а думка про те, що діти нібито легше переносять це захворювання, не відповідає дійсності. У будь-якому випадку  хворого потрібно якнайшвидше ізолювати від здорових людей, а в разі потреби госпіталізувати. «Кір починається як звичайна застуда – температура, нежить, кашель. І в даному випадку  відрізнити її від вірусу парагрипу або аденовірусу достатньо складно. Коли з’являється висип, тоді вже можна говорити про кір. Якщо стан пацієнта важкий, температура не контролюється, є болючий кашель, задишка, порушення свідомості, судоми, незалежно від того, кір це чи інша хвороба, дитина або доросла людина має бути оглянута медиком. Потрібно якнайшвидше ізолювати хворого, щоб захворювання не розповсюджувалося на здорових людей. Також захворювання на кір може ускладнюватися бактеріальною інфекцією, яка викликає отит чи пневмонію. Антибактеріальна терапія в цих випадках призначається лікарем», – наголосив експерт.

Як повідомила газеті «НЕДІЛЯ» лікар-епідеміолог обласного лабораторного Центру Любов Данич, за попередніми даними наприкінці року захворіло на кір майже 200 осіб, з них близько 70% діти до 17 років. Серед дітей найбільше хворих у віковій групі 0 – 4 роки.

За 11 місяців 2017 року в області було зареєстровано 416 випадків кору, з них 379 – у дітей. Не щепленими проти кору виявилися 74% усіх хворих, одне щеплення отримали 14%, а вакциновані згідно з календарем – 6%. Хворіють на кір переважно діти до 17 років –    379 випадів, що становить 91% від усіх захворілих. Найбільше поширена інфекція серед дітей  віком до 1 року, які ще не отримали щеплення, та дітей 1- 4 років, які мали б отримати першу дозу вакцини проти кору, проте 82% з них виявилися нещепленими. Щомісяця в середньому реєструвалося до 50 нових випадків захворювання на кір. Станом на кінець грудня кір у всіх районних центрах, окрім Перечинського та Великоберезнянського районів. Найвищий показник за-   хворюваності на кір у Виноградівському, Хустському та Тячівському районах. Інтенсивне поширення кору спостерігається серед осіб, що схильні до кочового способу життя та не мають щеплень проти кору.

zakarpatpost.net