Відомий туризмознавець запроваджує на Закарпатті болотний туризм

Популяризувати болотянисту місцевість вирішив Федір Шандор. Загалом він виступає за розвиток будь-якого туризму, але саме болотний для нашого краю є новацією.

«Болотний туризм – це різновид туризму, метою якого є відвідання заболоченої місцевості, – каже туризмознавець. – Болото (рос. болото, англ. bog, swamp, marsh, moor, morass, нім. Moor, Sumpf, Morast) – надмірно зволожена ділянка земної поверхні, вкрита вологолюбними рослинами, із залишків яких зазвичай утворюється торф.

Болота розвиваються в місцях, де характер рельєфу зумовлює надмірне зволоження, в країнах із вологим кліматом вони можуть утворюватися і на вододілах. Не всі зволожені ділянки суходолу є болотами. Болотами вважаєються лише ті з них, які мають шар торфу товщиною не менше 0,3 м. Болота, в основному, зосереджені в Північній півкулі Землі. Загальна площа боліт у світі становить приблизно 3,5 млн км, з них близько 50 % – торфові з глибиною торфу понад 0,5 м. Найбільші території в Закарпатті зайняті болотами, зосереджені в Мукачівському, Берегівському та Виноградівському районах».

За його словами, серед найпопулярніших туристичних зон болотного туризму – Фінляндія (місто Хюрюнсалмі), тут щороку для туристів проводиться чемпіонат світу з болотного футболу. А в британському містечку Ллануертід-Уельс щороку проводиться всесвітній туристичний чемпіонат з болотного дайвінгу. Останнім часом болотний туризм почав розвиватися і в Закарпатті (Чорний Мочар у Дідово, Глухання на Міжгірщині, Чорне багно на Іршавщині, Вінкове та озеро Синє на Мукачівщині, озеро Несамовите на Рахівщині), фототуристи полюбляють відвідувати озера що перетворюються на болота в період цвітіння ряски та ірисів, гірські болота стали місцем паломництва власників фотоквадрокоптерів, оскільки видовищні болотні пейзажі є одними з найпопулярніших для зйомок.

Крім того, Федір Шандор нагадує, що болота поділяють на 3 основних типи:

  1. Низинні болота утворюються в низинах, де збираються ґрунтові води. Завдяки багатому мінеральному складу ґрунтових вод низинні болота мають рясну рослинність і, зазвичай, вкриті зеленим мохом, хвощем, високою густою осокою, очеретом, заростями верби, вільхи та берези.
  2. Верхові болота живляться лише за рахунок опадів. Ґрунтових вод у таких болотах або дуже мало, або ж вони розташовані занадто глибоко. Оскільки дощова вода майже не містить мінеральних речовин, на верхових болотах розвиваються лише рослини, пристосовані до дуже бідного харчування. Головним чином, це мох сфагнум (Sphagnidae).
  3. Перехідні болота мають добре виражені ознаки як низинного, так і верхового боліт. На перехідних болотах росте велика кількість сфагнума, можна зустріти журавлину та росичку.

zakarpatpost.net