Закарпатський кінолог розповів, яку породу собак вважає найрозумнішою

Йосип Січ – кінолог із сорокарічним стажем. Він добре знається  на собаках і поділився думками з читачами закарпатської газети “НЕДІЛЯ” про те, яка з порід, на його думку, є найрозумнішою.

– Свого часу Стенлі Корен склав рейтинг найрозумніших собак, де в трійці лідерів опинилася німецька вівчарка. Ця порода є універсальною – з неї виходять прекрасний поводир, охоронець, пастуший собака і просто собака, який є членом сім’ї. Вівчарки  служать у поліції, затримують на прикордонних постах злочинців, несуть варту у зоні АТО.

– А чи правда, що вівчарка – собака одного господаря і навіть їжу від інших членів родини з рук може не приймати, якщо ґазди немає вдома.

– Німецька вівчарка не є однолюбом і досить швидко звикає до нового хазяїна, але… є між ними такі, що не визнають більш нікого, крім єдиного ґазди. Справді, трапляється, що коли господарем є чоловік і він поїхав у відрядження чи опинився у лікарні, брати їжу від дружини вівчарка відмовляється. Серед моїх такі теж є. Хоча найчастіше чотирилапий поголодує дві-три доби і починає їсти. Ці собаки дійсно дуже вірні. Наприклад, у місті Тольятті є пам’ятник відданості – це монумент собаці, яка терпляче чекала на своїх господарів цілих 7 років. Пес був породи німецька вівчарка.

zakarpatpost.net