Закарпатський косметолог: жоден крем не розгладить зморшки

Євген ІНДРІКСОН: «Обличчя – то візитівка кожної людини, воно має бути доглянутим.

Його не можна закрити шапкою, шарфиком чи ще чимось»

Кожному з нас хочеться мати бездоганний вигляд, щоб, дивлячись на власне відображення у дзеркалі, отримувати задоволення. Тому все більше закарпатців стають клієнтами різних spa-салонів, відвідують фахівців, які допомагають покращити зовнішність, шукають рецепти справжньої краси. І мова йде не про нарощування вій чи нігтів, не про фітнес, а про головне – про шкіру обличчя.

Ужгородські поліцейські собаки розкривають вбивства, шукають зброю й наркотики та охороняють місто

Отже, сьогодні під час наших «Недільних бесід» у прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» лікар, косметолог, автор більше 150 винаходів з дерматології, естетичної медицини та лікування придатків шкіри Євген ІНДРІКСОН розповів про те, як залишатися молодим і красивим, які процедури допомагають омолодитися, чого не можна робити і яких рекомендацій варто дотримуватись під час догляду за собою.

– Пане Євгене, свій перший патент на винахід у галузі дерматології Ви здобули ще будучи студентом УжНУ, зараз Ваше ім’я у числі сотні винахідників України… І все ж… професія косметолога вважається більш жіночою. Тому надзвичайно цікаво бачити чоловіка, який займається питанням жіночої вроди. Як давно Ви працюєте у цій сфері і з чого все починалося?

– Справді, з дерматології у мене дуже багато робіт. За фахом я лікар, не просто пройшов курси з косметології, а займаюся цим професійно. Усі свої методики патентую. Працюю виключно з власними розробками, тобто за якість відповідаю. Це не куплені десь від когось, а індивідуально підібрані для кожної людини авторські креми та інші косметичні засоби. Я з дитинства мріяв бути саме лікарем. Тому моя робота – це не випадковий вибір, не збіг обставин, а цілеспрямована багаторічна праця. Мені подобається справа, якою займаюся, адже допомагати людям стати гарнішими, робити світ довкола себе кращим завжди приємно.

– Розкажіть про цікаві забаганки клієнтів… Що просили зробити зі своєю зовнішністю найбільш незвичного?

– Усі хочуть мати натягнуту шкіру, гарне обличчя, як у юності, і щоб це коштувало дуже дешево. Але такого не буває. Бо, скажімо, купила собі жінка десь крем за 80 гривень, нанесла його і чекає результату. Та його не буде! Мас-маркет (продукція, що всюди продається) такого результату не дає! Потрібна індивідуальна робота.

Усі просять зробити їх гарними. Але щоб досягти бажаного ефекту, потрібно докласти чималих зусиль. А чогось особливого у практиці не було. У клієнток цілком адекватні забаганки.

– Якого віку Ваші найстарші і наймолодші клієнти.

– Від 18 до 75 років.

– Чи багато серед клієнтів чоловіків? Як вважаєте, чоловіки повинні стежити за собою, користуватися косметичною продукцією і проходити відповідні процедури?

– Так. Чоловік теж має доглядати за собою, бути гарним. Багато представників сильної статі теж доглядають за шкірою. І це чудово. Звичайно, серед жінок клієнтів більше, але чоловіків теж чимало.

– Робота з чоловіками відрізняється від роботи з жінками?

– Безумовно, відрізняється. У чоловіків шкіра трішки не така, як у жінок. Це через гормони. Тому підхід абсолютно різний. Та й чоловіки постійно голяться, їхня шкіра більше піддається стресу, ніж у жінок.

– Догляд за шкірою – важка робота?

– Передусім, потрібно розуміти, що людина робить, як саме і для чого. Наприклад, будь-який крем чи маску я готую для кожної людини особисто. Тобто одним і тим же засобом користуватися всі не можуть. Якщо до мене прийшли дві подруги, то з кожною з них працюватиму індивідуально і використовуватиму при цьому різні технології. Тому, на мою думку, догляд за шкірою – скоріше відповідальна, ніж важка робота.

– З якого віку слід починати приділяти цьому питанню особливу увагу?

– Рекомендовано з 21 року.

– Але ж найбільш проблемна шкіра у підлітків…

– Передусім, давайте з’ясуємо, що таке вугрі. Деякі мої колеги, які пройшли курси і не є лікарями, працюють за радянськими методиками і дають дівчатам не зовсім правильні поради. Приміром, сушать пацієнтам шкіру, виписують борний спирт та інші засоби. Сам патогенез виникнення прищів при цьому дехто не розуміє. Тож у чому він полягає? На нашій шкірі є лусочки. Коли пора відкривається, виділяється жир. Лусочка з ним змішується – і пора закривається, бо завжди відкритою вона бути не може. Тому це місиво заходить у пору. Під дією кисню лусочка окислюється і утворюється так звана «чорна цятка». Якщо туди потрапляє ще й інфекція, отримаємо гнійний прищ. Методом протирання за допомогою борного спирту, мила, спиртових тоніків шкіра сушиться. Що ж ми отримаємо? Ще більше лусочок! Тобто результату не буде ніякого! Шкіру потрібно не сушити, а, навпаки, зволожувати і при цьому регулювати роботу сальних залоз. Багато хто приходить і безнадійно каже: «Я була і там, і там, і там. Мені нічого не допомагає!» Допомогти можна всім, але треба знати як.

Скажімо, у медицині є таке поняття як «хвороба розацеа», коли виникає стійке почервоніння, гнійні висипання, вузли і рожеві прищі. Ефективна методика допомагає впоратися з цим захворюванням. Але завжди кажу: треба думати над тим, що ти робиш.

– Чи вміють доглядати за собою закарпатки?

– Наша закарпатська жінка часто не встигає за собою доглядати належним чином, бо в неї є чоловік, діти, господарство, робота, домашні клопоти. Усіх потрібно нагодувати, їсти зварити, у квартирі прибрати і на себе часу залишається дуже мало. При цьому жінці для догляду за шкірою вдома недостатньо мати лише один якийсь крем, потрібна і маска. Це – найелементарніше. Тож час на себе усе ж якось потрібно знаходити.

– Як часто необхідно проводити процедуру чистки обличчя? Чи під силу таке жінкам у домашніх умовах?

– Ні. Самотужки видавлювати прищі механічними методами не можна. Їх можна вдавити всередину або розірвати капсулу. Мікротріщина з’явиться у будь-якому випадку. Тож на ранок можна мати вже кілька нових прищів. Що ж стосується частоти чисток – це дуже індивідуально, у кого як працює шкіра. Комусь процедуру потрібно проводити раз на півроку, комусь – раз на три місяці. Я до чисток завжди підходжу акуратно і обережно. Моя задача – підібрати такі компоненти, аби не було що чистити. Наголошу: чистка – це не спосіб лікування! Якщо прищ чи комедон видавити, немає гарантії, що завтра не з’являться два нових.

– Домашній догляд. Що може жінка робити сама, аби шкіра була гарною?

– Нічого. Це із серії: я прочитала… і втираю у шкіру оливкове масло, тож  маю бути гарною. Були історії, коли жінки наносили на обличчя навіть свинячий жир. Дехто розповідав, що купив у аптеці вітаміни Е, А, С і змащував шкіру. Навіть рецептами хотіли ділитись.

Так, це дешево, але ніщо хороше дешевим не буває. Візьмемо, наприклад, їжу. Хіба дешеві продукти якісні?

Наведу приклад. Візьмемо вітамін А. Всім відомо, що він є жиророзчинним. Морква також містить вітамін А. Але… якщо її з’їсти сирою, вона не засвоїться і організм цей вітамін не отримає. Якщо ж її потушкувати або нагріти, тоді – інша справа, корисні речовини засвояться. Так само якщо випити флакончик вітаміну А, змастити ним шкіру, дива не буде. Навпаки, може виникнути ретинолова алергія, яку потім треба буде лікувати. Вітамін Е так само не є сам по собі якимось чудодійним засобом. На склянці з оливковою олією завжди пишеться що? Використовувати для салату! Не для нанесення на обличчя! Жодного разу я не бачив, щоб на етикетці було написано: втирати у шкіру. Наведу приклад. Усі жінки після приготування їжі миють жирний посуд і для цього користуються спеціальними засобами. При цьому олія плямами, колами спливає на воді. Це ж відбувається і зі шкірою. Після нанесення на неї олії вона не дихає і з’являються так звані «бульдожі щічки». Зовнішньо жінка здається років на 5 старшою за свій вік. Або вітамін С. Якщо відкрити аптечну ампулу, препарат діє лише протягом 20 хвилин. Тому домашній догляд може бути дуже небезпечним.

– Які косметологічні процедури найбільш затребувані?

– Усі люблять масажі. Але вони не розгладжують зморшки. Масаж – це, по суті, лише лімфодренаж, бо зморшка – це нездатність шкіри утримувати вологу і розрив колагенових волокон. Тому не треба вірити у міфи. Щодо підтяжок шкіри та інших серйозних речей. Вважаю, що цим повинні займатися пластичні хірурги у спеціальних умовах. Скільки всього потім доводилося виправляти після уколів! І це не лише губи…

– А що Вас надихає на винаходи?

– Можливо, сам процес роботи. Приходить інколи пацієнт і я зіштовхуюся із новим для себе типом шкіри. Людині нічого не підходить. Тоді я для неї починаю знаходити нестандартний підхід, якого ще нема у світі. Піднімаю дуже багато літератури, читаю, підбираю компоненти. Так народжується й ідея, а потім винахід.

– Чи є між клієнтами вибагливі, які просять щось неймовірне?

– Звичайно. Каже жінка: «У мене темні кола під очима. Заберіть їх!» Але ж ми всі розуміємо, що під очима шкіра повік дуже тоненька. Під нею, як на щоках, немає жирового шару. Темні кола – це капіляри, вени. Як їх можна забрати?

– Косметичні засоби купує кожна жінка. Як розрізнити корисні від шкідливих, щоб собі не нашкодити?

– Обличчя обов’язково потрібно вмивати щоранку неагресивними речовинами, не милом, не протирати спиртовими настоянками, не сушити шкіру, бо в неї резервів не так уже й багато. А також зволожувати її. Це і є та основа, яка під силу кожному і є обов’язковою. Підбір засобів уже індивідуальний і повинен здійснюватися фахівцем.

Велика помилка також купувати на день підживлюючі креми на основі ефірних масел. Ними можна користуватися лише на ніч. Або, наприклад, фірма випустила крем, що створює 3D-ефект. Якщо увімкнути логіку, то що це таке? Ми ж не в кінотеатрі, не надягаємо спеціальні окуляри, щоб дивитись на шкіру. Чому такі виробники не пропонують у комплекті з кремом окуляри? Тому, перш ніж щось купувати, треба думати. Шкіру вранці потрібно зволожувати, на ніч підживлювати.

– Як можете охарактеризувати косметичні технології нового зразка, які зараз широко рекламуються?

– Косметичні бренди – це бізнес-індустрія. Люди обов’язково піддаються впливу реклами і не надто вникають у суть. Є фірми, які використовують гормони, вони дорогі, тому й креми дорогі. Ці засоби запатентовані. А я працюю тільки з рослинами.

– Тобто крем, що розгладжує зморшки, про який постійно чути з екранів телевізорів, насправді цього не робить?

– Жоден крем світу не розгладить зморшки. Він може тільки зволожувати шкіру чи утримувати природну вологу.

– А що тоді може розгладити зморшки?

– Є спеціальні процедури. Та це не ботокс, який насправді призводить лише до набряку і візуально людина зморшку просто не бачить, а вона залишається. Я працюю за іншими методиками – стимулюю резерви організму.

– Ви працюєте з красою. А яким є для Вас еталони жіночої вроди?

– Кожна людина гарна по-своєму. Та я оцінюю завжди душу. Це – найважливіше. Для мене має значення щирість і бажання щось у собі змінювати, щось нове пробувати, а також самовдосконалення.

– Зараз зима, тому актуальним буде питання правильного догляду за шкірою в цю пору року. Що б ви порадили закарпатцям?

– Ніколи не наносити на шкіру ефірні масла, домашній сир, полуницю, огірки. Це – неефективно. Такий результат на 15 хвилин. Тобто шкіра стає тимчасово гладенькою, а далі знову ж такою, як і була раніше. Тому краще порадьтеся з фахівцем, який індивідуально підбере формулу догляду для зими. Не варто самотужки колотити собі нічого. Потрібно робити маски, вони добре діють на шкіру. Наприклад, маска з чорного трюфеля саме для зими, вона добре насичує обличчя вологою.

– Самі користуєтесь косметикою?

– Обов’язково. Також маю індивідуальні засоби. Обличчя – то візитівка кожної людини, воно має бути доглянутим. Його не можна закрити шапкою, шарфиком чи ще чимось.

– Як вважаєте, харчування сильно впливає на шкіру?

– Так. Впливає. Шкодить, перш за все, смажене, гостре, копчене. Це наш організм не любить. Харчування повинно бути збалансованим. Щодо продуктів, то має значення, до яких саме привчено організм, бо він відповідно і буде на них реагувати.

Марина АЛДОН, газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net