Україна – країна пенсіонерів. А скільки стареньких припадає на одного працюючого на Закарпатті?

На сьогодні в області зареєстровано понад 270 тисяч пенсіонерів. В місті Ужгород – 26472, у Мукачеві – 18543, у Хусті – 7447 пенсіонерів.

Про це газеті «НЕДІЛЯ»розповіла начальник головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія ПЕНТЕК.

Разом з тим, із кожним роком погіршується співвідношення працюючих і пенсіонерів, отже, зростає навантаження на Пенсійний фонд. Якщо у 2005 році в області нараховувалось близько 300 тисяч працюючих, які сплачували внески у Пенсійний фонд, і, так би мовити, утримували пенсіонерів, то на сьогодні працюючих осіб близько 196 тисяч. Статистика далеко не втішна: в нашому краї на одного працюючого вже зараз припадає в середньому півтора, а в деяких районах навіть двоє пенсіонерів.

Тим часом Міністерство соціальної політики заявляє, що Україна входить в 30 «найстаріших» країн світу за часткою людей віком 60 років і більше.

Як повідомляє прес-служба міністерства, у 2015 році ця частка становила 21,8%, а за національним демографічним прогнозом до 2025 року частка людей віком понад 60 років становитиме 25%.

Про це пише Радіо Свобода.

«Загалом старіння населення є світовим процесом. Частка людей похилого віку в структурі населення зростає високими темпами в розвинених країнах і багатьох країнах, що розвиваються. Україна є й буде в наступні роки однією з «найстаріших» країн світу», – сказала керівник управління у справах людей похилого віку та надання соцпослуг Оксана Суліма.

За даними Держстату, станом на 1 грудня минулого року воно становило 42,4 млн осіб, без урахування жителів окупованого Росією Криму. Проте деякі експерти стверджують, що постійне населення України складає нині 35 мільйонів (без урахування окупованих Криму і частини Донбасу та з урахуванням відтоку трудових мігрантів).

Україна входить до 5 держав світу за скороченням населення відповідно до рейтингу на підставі даних ООН.

zakarpatpost.net