Рекорди?! Стало відомо, наскільки зріс товарообіг та збільшилась інфляція

Роздрібний товарообіг в Україні в 2017 році зріс на 8,8%. Це найкращий результат із 2012 року. Але це говорить про спад торгівлі в натуральному вимірі.

Про це повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко.

“Інфляція минулого року становила 13,6%. Середня заробітна плата зросла за 11 місяців 2017 року на 25%. За таких показників можна було розраховувати мінімум на 13% збільшення роздрібного товарообігу, оскільки головними чинниками високої інфляції були продукти, алкоголь та сигарети, які становлять разом більше половини витрат українських домогосподарств.

“Слід відзначити, що відбувалось значне розшарування доходів людей. Найбільше зростання заробітних плат відбувалось у державних службовців, правоохоронців та інших представників влади. Це демонструє середня заробітна плата в Києві, яка в 2 рази вища за середню по інших регіонах країни. Вклади в банківській системі, що зросли за минулий рік на 19,4%, показують накопичення однієї частини населення на фоні зниження роздрібного товарообігу в натуральному вимірі за рахунок скорочення доходів близько половини населення країни. Якщо ти став заробляти більше, то не купиш 2 кілограми масла замість одного. Ти залишок грошей витратиш на ринку електроніки та авто або віднесеш до банку.

Крім того, тенденцією 2017 року є зменшення податкових надходжень від найбільших рітейлерів України – мереж “АТБ”, “Епіцентр К”, “Ашан” та інших. У 2017 році компанії оптової і роздрібної торгівлі внесли 10,5% усіх надходжень до державного бюджету. Роком раніше їх частка становила 12%. Тобто вона впала на 1,5%. Це говорить про перерозподіл торгівлі на користь ринків. Ринки можуть запропонувати більш низьку ціну.
Але в трьох регіонах України товарообіг минулого року падав. Це Волинська, Тернопільська та Луганська області. І цьому є дві головні причини. Перша – ці регіони мають одну з найнижчих середніх заробітних плат по країні, наприклад, у Тернопільській вона менша за 6тис.грн. А друга – їх населення скорочується за рахунок міграції або трудової міграції.

Результатом минулого року є те, що реальна заробітна плата зростає, але за бортом залишається 40% населення, яке живе на соціальні виплати. Розшарування доходів приводить до збільшення питомої ваги імпорту на ринку споживчих товарів. Близько третини населення за останніми опитуваннями має бажання виїхати з країни, а 1,2млн. за даними ООН страждає від голоду”, – запевнив він.

zakarpatpost.net