Живий товар? Більше 20 закарпатців стали жертвами торгівлі людьми

Більше двадцяти закарпатців мають статус постраждалих внаслідок торгівлі людьми

Офіційно нині двадцять троє закарпатців мають статус постраждалих внаслідок торгівлі людьми, це один з найвищих показників по Україні. Їм призначено відповідну матеріальну допомогу та надано необхідні соціальні послуги – юридичні, медичні, психологічні.

Кількість постраждалих насправді може бути більшою, однак люди часто не усвідомлюють проблему, замовчують її або ж не знають куди звернутися за допомогою. Про це під час брифінгу поінформував директор департаменту соціального захисту населення обласної адміністрації Михайло Петрішка, наголошуючи на важливості інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення.

Про це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

Департамент соціального захисту населення Закарпатської ОДА співпрацює разом із правоохоронними органами, Службою у справах дітей та громадськими організаціями у питаннях з протидії торгівлі людьми та наданні допомоги постраждалим особам. Основне завдання в цьому напрямку ідентифікація осіб, що можуть бути жертвами, та надання їм необхідної допомоги. В заходах активну участь бере також Закарпатська громадська жіноча організація „Веста”, яку очолює Інна Сабадош. За їх допомогою в області підвищили рівень кваліфікації представників соціальних служб та тих, хто  безпосередньо працює з дітьми із груп ризику та постраждалими від торгівлі людьми, а також провели ряд інформаційних кампаній.

У зоні найбільшого ризику бути втягнутим у злочинну діяльність, експлуатацію перебувають діти, особливо бездоглядні. Нині на обліку в області перебувають 770 дітей, батьки яких ухиляються від виконання належним чином своїх батьківських обов’язків і їх кількість щороку зростає, наголосила начальник Служби у справах дітей Світлана Якімеліна. Також спостерігається тенденція до зростання кількості дітей, які перебувають на обліку з приводу жорстокого поводження, нині таких 67 (39 впродовж 2016 року).

Якщо ви стали свідком дитячого жебрацтва – не будьте байдужими, якомога швидше повідомте про це поліцію, зробіть фото-відеофіксацію дитячого жебрацтва, в громадському місці це дозволено, наголошують спеціалісти. Це дасть змогу правоохоронцям захистити дитину та притягнути до відповідальності дорослих, причетних до дитячого жебрацтва. Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації 0 800 500 335 або 386 (короткий номер з мобільного). Національна дитяча “гаряча лінія”  0 800 500 225 або 772 (для дзвінків з мобільного).

zakarpatpost.net