Стало відомо, що крім фентезі та Біблії читають наші земляки?

2017-го читали тільки 43% українців. Експерти: читання не рекламують, а українці не хочуть думати

Українці все менше читають. Якщо ще п’ять років тому 49% наших громадян проводили своє дозвілля з книгою, то за останній рік читали всього 43% українців. Такими є результати опитування, проведеного компанією Research & Branding Group серед 1802 українців у всіх регіонах, крім непідконтрольних територій Донбасу і Криму, пише Сьогодні.

По клику – большое изображение.

ХТО І ДЕ. З’ясувалося, що в нашій країні схильність до читання більше проявляється у жінок, ніж у чоловіків (48% проти 38%). При цьому жінки читають не тільки частіше, але й більше творів. Якщо за рік на одного чоловіка припадає в середньому 6,9 прочитаної книги, то на одну жінку – 7,5. Обсяги при цьому не уточнюються. На любов до читання впливає освіта опитаних. Найчастіше любителі книг зустрічаються серед студентів і людей з вищою освітою (57%), а найрідше – серед тих, хто закінчив тільки школу (31%). Також дозвіллю з книгами частіше віддають перевагу жителі обласних центрів – за останні 12 місяців там читали 53% респондентів. В інших містах і селах показник трохи нижче – почитують 41% городян і всього 37% жителів сіл. У регіональному розрізі найбільше книголюбів на сході – 49% опитаних. У центральних областях таких трохи менше – 46%. Найменше вдаються читання на заході і півдні країни – 41% і 34% опитаних.

ЧЕРЕЗ СОЦМЕРЕЖІ. Психолог Ірина Данченко вважає, що в такій тенденції винні глобальні процеси.

“Інформаційне середовище України з кожним роком змінюється. З поширенням інтернету та соцмереж люди у нас переходять на сприйняття поверхневої, так званої швидкої інформації. Читання ж книг – найчастіше процес довгий і вдумливий. Сучасним українцям все складніше і психологічно, і фізично виділити на нього час”, – зазначає експерт.

Також психолог розповіла, що жінки читають більше, оскільки їм легше проявити посидючість, ніж чоловікам. Крім того, чоловіча уява не так потребує підживлення з книг, як жіноча.

Але директор видавництва “Мистецтво” Ігор Степурін додає, що є й інші фактори, які суттєво впливають на популярність читання.

За його словами, зниження кількості регулярно читають в країні в майбутньому може призвести до падіння загальної грамотності і рівня освіченості населення.

Люблять фентезі та книги про бізнес

Схоже дослідження провів і портал rabota.ua. Згідно з їхніми даними, ті, хто не читає, виправдовуються браком часу (50% з опитаних, 1227 осіб). Ще 23% вважають читання нудним, а для 13% це дорого. А ось українці, які читають, роблять це заради задоволення (80,5%), свого розвитку (61,2%) і отримання знань (54%). При цьому 53% читають книги в електронному варіанті.
Найчастіше українці вибирають бізнес-літературу (47%), але люблять також історичні романи (36,7%) і фентезі (35,7%). Ще українським читачам до душі наукова література (33,6%), детективи (32,9%) і любовні романи (19,1%). Крім того, в коментарях до опитування від порталу багато вказали класику і Біблію.

zakarpatpost.net