Якими були туристичні притулки у Карпатах 100 років тому

В мережі з’явились старовинні світлини, на яких показали санаторії в Карпатах у ХХ ст.

Добірку фото притулків для туристів опублікував фотограф і колекціонер старих фотографій Роберт Ерік на своїй сторінці у Facebook, повідомляє gazeta.ua.

Будівництво туристичних притулків у Карпатах розпочалося наприкінці ХІХ століття силами Польського Товариства Татранського через його східно-карпатські відділення. Перший гірський притулок був закладений ще у 1878 році на полонині Ґаджина в Чорногорі.

Притулки для туристів в Карпатах - як вони виглядали 100 років тому

Власник землі Іван Попівчук погодився збудувати з власного матеріалу будинок, за що отримав винагороду. Будинок містив сіни, комору та три кімнати, дві з яких призначались для туристів.

У 1881 році Станіславським відділенням були зведені ще 2 притулки – на Заросляку та на полонині Завоєля. Всього напередодні ІІ Світової війни із 78 притулків для туристів у Польщі 47 знаходились на теренах Східних Карпат.

Автор: Robert Erik
Притулки для туристів в Карпатах - як вони виглядали 100 років тому
Притулки для туристів в Карпатах – як вони виглядали 100 років тому

Наприкінці 1933 року на схід від Вишківського перевалу налічувалось близько 34 об’єктів туристичних прихистків, а на кінець 1938 року відділи уже 42 притулками. Більшість із них, не пережили Другу світову війну.

zakarpatpost.net