Горе-реставратори «Совиного гнізда» прибрали до рук більше 6 мільйонів

На Закарпатті одна комерційних структур привласнила понад 6 мільйонів гривень, які виділялися на реставрацію пам’ятки архітектури національного значення «Совине гніздо».

Про це інформує Укрінформ з посиланням на Департамент захисту економіки Національної поліції України.

“В межах транскордонного співробітництва Євросоюзом виділялися кошти на покращення туристичної привабливості історичних пам’яток міст. За цією програмою одна з місцевих комерційних структур виступила підрядником на проведення будівельних робіт з реставрації пам’ятки архітектури національного значення «Амбар та винний льох XVII століття» (відоме як «Совине гніздо»). Частину коштів на реставрацію було виділено з місцевого бюджету, частина – кошти грантового проекту, які були в подальшому привласненні даним товариством. Оперативники Управління захисту економіки в Закарпатській області Нацполіції та слідчі обласної поліції не тільки встановили схему привласнення коштів та шляхи їх легалізації, але довели причетність посадових осіб комерційної структури до вчинення даного злочину”, – йдеться у повідомленні.

Правоохоронці встановили, що засновник – заступник директора товариства, заздалегідь зазначив у договірній ціні, ще до проведення конкурсних торгів, завищену вартість і обсяги матеріалів та робіт. Чоловік, щоб легалізувати незаконно одержані гроші, провів низку сумнівних фінансових операцій з підконтрольними суб’єктами господарювання. За офіційними документами, у фірм начебто купувалися будівельні матеріали.

У поліції поінформували, що внаслідок злочинних махінацій посадовими особами комерційної структури було привласнено понад 6,5 мільйона гривень.

Слідчими ГУ Нацполіції в Закарпатській області за оперативного супроводження працівників  управління захисту економіки в Закарпатській області Нацполіції та за процесуального керівництва прокуратури Закарпатської області  було повідомлено про підозру фігуранту справи – засновнику товариства. Уточнюється, що раніше ще одному його працівникові – інженеру – правоохоронці також повідомили про підозру.

“Крім того, в межах досудового розслідування було забезпечено відшкодування завданих збитків у вигляді проведення та завершення реставраційних робіт пам’ятки архітектури «Совине гніздо» на 6,2 мільйона гривень”, – зазначається у повідомленні.

Наразі обвинувальний акт відносно засновника комерційної структури скеровано до суду. Він обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 209 (Легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) та     ч.  2 ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України.

zakarpatpost.net