АНОНС. Чому відкриття лікарень на Закарпатті – негативна тенденція?

На Тячівщині радість – відкрили нову лікарню, яка є однією із найстаріших довгобудів Закарпаття. Углянську дільничну лікарню почали зводити ще в період СРСР у 1981році, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Обкладинка свіжого номера закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Тоді вдалося спорудити й накрити дахом цегляну «коробку», що врятувало її від подальшої руйнації. З початку 80-х минулого століття й до 2013-го будівельні роботи на об’єкті починалися чотири рази і щоразу заморожувалися через брак коштів. Лікарня відтепер обслуговуватиме 16 тисяч мешканців чотирьох сіл Тячівського району – Углі, Великої Углі, Колодного і Кричева. Медустанова вже прийняла перших пацієнтів. Для їх кращого лікування персонал отримав комп’ютери та сертифікати на маніпуляційне і медичне обладнання.

Але поглянемо на ситуацію з іншого боку. Чому насправді радіють закарпатці? Адже лікарні відкриваються тоді, коли є хворі. Якби всі були здорові, кому б стали потрібні  медичні установи?

Усі знають, що профілактика захворювань краще, ніж лікування. Лікарі вважають, що коли населення буде звертатися до них з метою профілактики, а не з приводу лікування, то ми будемо здорові. В Україні на профілактику захворювань з бюджету виділяється 20%, а на лікування – 80%.

У розвинених країнах – навпаки. Сучасна система охорони здоров’я в Україні спрямована більше на лікування, ніж на профілактику захворювань і пропаганду здорового способу життя. Як наслідок – за останні п’ять років кількість захворювань і смертність у більшості хвороб зростають.

Чому відкриття лікарень стає радісною подією для закарпатців? Чому на перервах діти їдять чіпси й сухарики і запивають колою? Чому наших земляків заганяють у кабінети медиків, а не вчать правил здорового харчування?

Про це та інше читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Свіжий номер у продажу від 9 лютого. Купуйте газету «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

zakarpatpost.net