Петефі і Сталін в Ужгороді: який зв’язок?

Мова йде про площу Петефі у столиці Закарпаття.

У виданні Йосипа Кобаля «Ужгород відомий та невідомий» йдеться про те, що площа багато разів змінювала назви, свого часу навіть називалася Орлиною. Не тому, що в місті над Ужем гніздилися дикі волелюбні карпатські хижаки, а саме так називався постоялий двір, що квартирував неподалік.

За його словами, там же, перед корчмою, поступово сформувалася ціла торгова площа, де теж проводилися великі ярмарки. Ця місцина користувалася великим попитом через те, що, реалізовуючи саме тут свою продукцію, продавці не сплачували мито за користування мостом або поромом, який курсував між берегами річки. Отже, площу Петефі спочатку називали Торговельною.

У кінці ХІХ століття її назва змінилася на Кошута. Після включення Закарпаття до складу Чехословаччини, площу вкотре перейменували. Із того часу вона отримала назву Масарика. 10 листопада 1938 року Ужгород окупували угорці, тож площі знову повернули ім’я Кошута.

У радянські часи площа Сталіна (табличку з відповідною назвою торік у провулку Руданського на одному з будинків знайшов журналіст Ян Гострич), згодом, після смерті тирана – Возз’єднання, а за часів незалежності вона отримала назву Петефі.

Бронзовий пам’ятник угорському поетові відкрили у столиці Закарпаття 29 вересня 1990 року. Його автором виступив скульптор Ференц Бейні.

zakarpatpost.net