Закарпатців за борги перед банками більше не виселятимуть із квартир

У центробанк будуть потрапляти дані про всі позики понад 100 мінімальних зарплат

Верховна Рада прийняла законопроект про створення та ведення Нацбанком свого кредитного реєстру: йому було присвоєно номер №7114-д. За документ проголосувало 26 народних депутатів.

У нацбанківський реєстр повинні потрапляти відомості про всі кредити, надані банками в розмірі від 100 мінімальних зарплат (від 372,3 тис. грн. на сьогоднішні). При цьому кредитори повинні повідомляти про це своїх клієнтів. Парламентарії дозволили центробанку самостійно встановлювати порядок і правила надання банками інформації для внесення в кредитний реєстр. Але обмежили доступ до зібраної інформації самими фінустановам, пише ubr.ua.

Українців заборонили виселяти з квартир за борги за споживчими кредитами

НБУ відмовить банку в наданні даних по кредиту, заборгованість по якому, включаючи нараховані комісії та пені, менше 100 мінімальних зарплат.

Розбиратися зі скаргами позичальників, згідно із законопроектом, повинен сам Нацбанк. Він повинен прийняти заяву, розглянути подані докази і в 5-денний термін запросити уточнення у банку, який надав дані. Той в свою чергу зобов’язаний відповісти протягом 15 днів. За підсумками цього листування дані в реєстрі повинні бути або виправлені або вилучені, або залишитися без змін.

А в разі відмови в задоволенні скарги, у позичальника залишається право додати до своєї справи опис довжиною до 100 слів, що пояснює його версію причин появи в реєстрі некоректних даних (наприклад, вказати, що прострочення допущене через хворобу). Аналогічні норми передбачені законом про кредитні бюро.

zakarpatpost.net