Сьогодні розпочався Масляний тиждень перед Великим постом

У понеділок, 12 лютого, розпочинається тиждень перед Великим постом, який ще називають Масляним.

Великому посту передують підготовчі недільні дні (неділі) і седмиці. Про порядок служб цих неділь і самого Великого посту розповідається у спеціальній книзі – Тріоді пісній, яка охоплює 70-денний період.

Підготовчих передпостових неділь п’ять: Неділя про Закхея, Неділя про митаря і фарисея, Неділя про блудного сина, Неділя про Страшний суд та Спомин Адамового вигнання. Сирній седмиці передує Неділя про Страшний суд, яку ще називають М’ясопусною.

Тепер, починаючи з понеділка, в період всієї сирної суцільної седмиці – навіть у середу і п’ятницю – за церковним уставом можна вживати сиро-молочну їжу, яйця і рибу. Потрібно відзначити, що у році всього п’ять суцільних седмиць (загальниць). Вони встановлені церквою в особливо радісні для християн дні і для підтримки перед початком пісного періоду.

Суцільні седмиці: Святки після Різдва Христового – 7-17 січня. Після Неділі про митаря і фарисея – у цьому році 29 січня – 4 лютого. Сирна седмиця – у цьому році 12-18 лютого. Світла Великодня седмиця – у цьому році 9-15 квітня. Троїцька седмиця або тиждень перед Петровим постом – 28 травня – 3 червня.

Так, в седмицю сирну, з одного боку – Церква, дбаючи про своїх вірних, дозволяє їсти молочні продукти увесь тиждень перед періодом тривалого суворого посту, а з іншого – віруючі, утримуючись повністю від м’яса, починають готувати себе до майбутнього аскетичного подвигу. Саме тому важливо виключити у ці дні будь-яку непомірність у їжі і питті. Обмежувати себе варто і в розвагах.

Вважається, що Масляний тиждень, починаючи з понеділка, складається із зустрічей, загравання, ласунки, розгулу, тещиних вечорів, зовиціних посиденьок, проводів і провести кожен з цих днів потрібно особливо. Нічого спільного з християнством це не має.

Якщо говорити про вже сформовану традицію – випікати млинці, запрошувати гостей на спільне чаювання, робити візити родичам – то це прекрасний привід провести час за живим, а не віртуальним спілкуванням. Використати період Масляниці варто, як додаткову можливість – роздати борги, приділити увагу близьким, яких давно не бачив.

При цьому не потрібно сліпо слідувати запропонованим в «народі» способам провести Масляну, згідно зі звичаями, які не мають нічого спільного з християнською традицією. Не варто масляницю розцінювати і як останній шанс розгулятися перед постом. Адже в церковній практиці вже все говорить про те, що скоро почнеться найголовніший період в житті християнина – особливий період покаяння і молитви.

За матеріалами УНІАН

 zakarpatpost.net