Убивство мукачівського підприємця. Кілер отримав 13 років. А замовник?

13 років позбавлення волі з конфіскацією майна – Святошинський райсуд міста Києва оголосив вирок за вчинення замовного вбивства мукачівського підприємця.

Винесенням обвинувального вироку відносно громадянина Б. 09 лютого 2018 року у Святошинському районному суді міста Києва завершився судовий розгляд у справі про замовне вбивство мукачівського підприємця П., яке було вчинене у січні 2014 року та викликало значний суспільний резонанс, оскільки загиблий був знаним у місті завдяки мережі кав’ярень «TIME», пише Закон і я.

Нагадаємо, що підсудність даного кримінального провадження було визначено Святошинському районному суду міста Києва відповідно до ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 27.05.2015 р. та ухвали Апеляційного суду міста Києва від 18.06.2015 р.

В результаті судового розгляду колегією суддів Святошинського районного суду міста Києва було встановлено, що загиблий чоловік перебував у конфлікті з колишньою дружиною щодо участі у вихованні спільного малолітнього сина, при цьому жінка поскаржилася на колишнього чоловіка своєму родичу – громадянину Ш., якому запропонувала за винагороду вчинити вбивство батька своєї дитини. Погодившись на пропозицію родички, Ш. залучив до злочинної змови свого знайомого – громадянина Б., який раніше працював в органах внутрішніх справ та мав певні знання, фізичну підготовку та володів навичками поводження зі зброєю.

Діючи за попередньою змовою між особою, громадяни Б. та Ш. розробили детальний план вчинення вбивства підприємця П., що включав в себе: придбання мисливської зброї, використання орендованого на підроблені документи автомобіля, забезпечення предметами маскування зовнішності, а також створення алібі – перебування Ш. на території м. Москви (РФ) – шляхом перетину повітряного кордону України з незнайомою дівчиною, яка виконувала роль фіктивної супутниці.

Колишньому правоохоронцю Б. дісталася роль безпосереднього виконавця злочину.

26 січня 2014 року, будучи добре обізнаними щодо режиму дня потерпілого П., зловмисники безперешкодно (через незамкнені хвіртку та двері) проникли на територію приватної садиби, де Б. прямо в будинку двома пострілами з мисливської рушниці, обладнаної глушником, позбавив господаря життя, знаючи, що в цей час в одній з кімнат спить ще одна малолітня дитина останнього. В цей час громадянин Ш. знаходився на подвір’ї, спостерігаючи за навколишньою обстановкою з метою недопущення викриття злочину. Переконавшись у настанні смерті П., зловмисники залишили місце події, по дорозі викинувши зброю у місцеву річку. Труп потерпілого наступного дня знайшла його адвокат, яка також виявила в дитячій кімнаті 5-річну доньку вбитого, яка не тямила себе від страху, бо боялася, що її також вб’ють.

Колегія суддів, детально вивчивши свідчення обвинуваченого Б., покази допитаних безпосередньо в суді під присягою свідків, дослідивши всі надані сторонами письмові та речові докази, дійшла висновку про винуватість 36-річного громадянина Б. у вчиненні злочинів, передбачених пунктами 6, 11, 12 частини 2 статті 115 КК України (вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене з корисливих мотивів, на замовлення та за попередньою змовою групою осіб) та частиною 1 статті 263 КК України (придбання, носіння та зберігання вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу), призначивши останньому покарання у виді 13 (тринадцяти) років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна. Крім того, потерпілій стороні в особі матері загиблого було присуджено грошове відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Варто зазначити, що інший обвинувачений в даному злочині – громадянин Ш., справа відносно якого була виділена в окреме провадження – наразі перебуває у розшуку згідно ухвали суду.

Звертаємо Вашу увагу на те, що згідно зі статтею 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, тобто особа вважається невинуватою в інкримінованому їй злочині до моменту, коли обвинувальний вирок щодо неї набере законної сили.