Вчені розрахували зарплату щасливої людини: скільки не вистачає закарпатцям

Середня зарплата в Україні серйозно не дотягує до світового “рівня комфорту”

Психологи університетів Вірджинії та Пердью в штаті Індіана (США) з’ясували оптимальний розмір доходу в середньому по світу. Про це пише MarketWatch з посиланням на дослідження, опубліковане в американському журналі Nature Human Behavior, пише Сьогодні.

Так, фахівці встановили, що в середньому по світу 95 тисяч доларів на рік (близько 2,5 млн грн на рік, або 210 тис. на місяць) дозволять людині бути повністю задоволеною життям. На думку вчених, для емоційної рівноваги вистачить і 60 тисяч доларів на рік, тобто близько 1,6 млн грн на рік, або 135 тис. на місяць.

Як відомо, середня зарплата в Україні становить 8 777 грн на місяць, тобто в 15 разів менше рівня “емоційного комфорту” і майже в 24 рази нижче “рівня щастя”.

Географічний розкид неминучий: австралійцям для щастя потрібно 125 тис. доларів на рік на одну людину, жителям Північної Америки – 105 тис. доларів, Західної Європи – 100 тис. доларів.

Тим часом, в Східній Європі оптимальний рівень набагато нижчий – 45 тис. доларів на рік (1,2 млн грн на рік, 100 тис. грн на місяць), в Південній Америці ще менше – 35 тис. доларів. Тобто навіть в регіональному розрізі середні зарплати українців серйозно не дотягують до “повного щастя”.

При цьому вчені відзначили, що родинам з дітьми знадобиться більше грошей, але приріст бажаних коштів не буде прямо пропорційним до кількості членів сім’ї.

“Оцінка [благополуччя] знаходиться під впливом стандартів, за якими індивіди порівнюють себе з іншими”, – коментує дослідження докторант факультету психології університету Пердью Ендрю Джебб.

Нагадаємо, в найщасливішій країні світу – Норвегії – середня зарплата становить близько 4 тисяч євро, або близько 125 тисяч гривень на місяць.

zakarpatpost.net