Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 17 лютого

День на Закарпатті був насиченим на події.

Закарпатці готуються до Великоднього посту. 19 лютого розпочинається Великий піст, який ще називається Чотиридесятниця.

Піст – це час коли кожен із нас має унікальну можливість зазирнути у своє єство і через призму Євангелія і страждань Христа за нас, зрозуміти сутність свого власного буття і буття всесвіту. Це час покаяння і зміни свого внутрішнього і зовнішнього життя.

Через 84 роки в Хусті запрацював  театр. «Наталка Полтавка» зірвала бурхливі овації. Вистава пройшла з аншлагом. Квитки було розпродано задовго до прем’єри. Хустяни спрагло всмоктували кожну дію, що відбувалася на сцені. Вони у прямому значенні слова духовно зголодніли, засумували за культурними програмами. У маленькому містечку давно нічого путнього не проводилось, тож на перший виступ новоствореного, а точніше перенесеного з Мукачева Закарпатського обласного театру драми та комедії чекали з великим нетерпінням. Вистава  пройшла справді на високому рівні. Актори по кілька разів переодягалися, грали майстерно.

Від сьогодні швидкісний поїзд №29 Ужгород-Київ курсуватиме щодня. Оскільки рейс є популярним серед пасажирів, Укрзалізниця вирішила зробити його щоденним. Зміни стартують від сьогодні, 17 лютого. В. о. голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов зазначив, що запустивши знову потяг щодня, вони подивляться, як він буде заповнюватися.

Актриса Олена Курта, що зіграла головну роль у серіалі «Школа» розповіла про рідний Ужгород і свого директора, який знав імена усіх учнів. Серіал про підлітків, в якому актриса зіграла злого завуча, став найбільш рейтинговим на українському телебаченні.

– Я закінчила школу рівно двадцять років тому, і тоді все було зовсім по-іншому. Я жила в Ужгороді, у мене була прекрасна школа – Ужгородська класична гімназія – з крутими викладачами і крутим директором, який знав усіх учнів по імені. Я була дуже активною дитиною. Брала участь у всіх можливих гуртках. Три роки очолювала шкільний «парламент». Дарини Петрівни в моєму житті, на щастя, не було. До речі, я до сих пір спілкуюся з деякими вчителями, – зазначила актриса.

Сьогодні відзначався вовчий день. Цього дня вшановують святого Миколу. Вважалося, що цей ігумен і грецький сповідник мав дар зцілення, а тому йому часто моляться 17 лютого для зцілення від хвороб. Люди, народжені в цей день володіють особливим даром, вони вміють спілкуватися з природою, тонко відчуваючи її, люблять ліс і можуть розуміти мову тварин.

17 лютого жінки намагалися переробити всю домашню роботу. Вони прибирали, доглядали за тваринами, читали над худобою спеціальні охоронні молитви, щоб уберегти від звірів. Також 17 лютого знaхaрі зaгoвopювали вітер, робили пpивopoти, лікували хвороби пiдшлyнкової зaлoзи і шлyнка.

Невеселі зимові свята влаштувала злочинна група родині Теслевич із Тячева. Отримавши від свого керівника Володимира Мартиненка вказівку про прибуткову оборудку, Валентин Молнар та 23-річний Степан Король з Хуста пішли на нове завдання. За попередньою інформацією у Василя Теслевича з Тячівки мали бути вдома великі гроші. Тож вони взяли з собою пістолет, шапки та шарфи для прикриття, рукавички, аби приховати сліди, та велику сумку. Про це пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Вчора у Берегівську лікарню привезли 49-річну мешканку села Вари, але вони лише констатували її смерть та повідомили про цей випадок поліцію, повідомляє Закарпатська поліція. Вже на місці події слідчо-оперативна група поліції встановила, що на тілі потерпілої присутні ушкодження, схожі на термічні опіки. Жінка проживала разом із 50-річним чоловіком, який переконував правоохоронців, що знайшов дружину в сусідній кімнаті на ліжку неживою. Але полісмени довідалися, що чоловік вночі перебував в стані алкогольного сп’яніння, і саме він облив співмешканку окропом, від чого вона й померла.

З початку року податкові декларації про отримані доходи у 2017-му подали 16494 мешканців Закарпаття. За інформацією ДФС у Закарпатській області, троє осіб задекларували доходи в розмірі понад 1 млн грн на загальну суму 5,1 млн грн.

За результатами декларування мільйонери мають додатково сплатити 232,2 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 13 тис. грн військового збору.

zakarpatpost.net