У лікарні не була, нікого не народжувала… Медики вкрали від матері дитину?

— О восьмій ранку я народила доньку вагою 3 кілограми 200 грамів. Увечері мені зробили три уколи. Ще два вранці. Два дні годувала дитя, чоловік із сином назвали дівчинку Вікто­рією. Дальше ­нічого не помню, — розповідає 33-річна Марія Сергіюк із села Підлозці ­Млинівського району Рівненської області.

Її новонароджену доньку 29 грудня торік викрали медики районної лікарні, за словами жінки. Вимагає повернути немовля, пише gazeta.ua.

— Чоловік обнімав мого живота, цілував. Чув, як дитина ворушиться. Ми вже й речі для доньки купили, іграшки. А тепер мені кажуть: не рожала. Не знаємо, куди звертатися, — додає Марія.

— Сергіюк прийшла і сказала, що вагітна. Поміряв їй живіт, за розміром відповідав 30-му тижню. Направив у жіночу консультацію. Доти вона на обліку не стояла, — каже завідувач амбулаторії сімейної медицини Підлозцівської сільради Артур Протоєрескул, 55 років. Має звання заслуженого лікаря України. — Куди поділася дитина, нехай з’ясовують правоохоронці.

— Наш лікар став один проти всієї районної свити, — говорить 55-річний Володимир Тутевич, депутат Млинівської районної ради. — Він упевнений, що жінка була вагітна. Я теж говорив із сусідами, вони підтверджують. Думаю, в лікарні запланований зговор. Наш район найперший у оголошеннях сурогатних дітей, в інтернеті навіть ціна виставлена — 350 тисяч гривень. Гроші роблять усе. Ця родина, в якої дитину вкрали, інтелектом не відрізняється. Був два роки головою районної ради, то не в захваті від голови райлікарні й усе із середини знаю.

Марія до декретної відпустки працювала санітаркою у Волинському обласному наркодиспансері в Луцьку. Її чоловік 35-річний Віталій їздить на заробітки до Києва та Росії. Виховують сина, 14-річного Максима.

— Я не бачив її із животом. Але 90 відсотків місцевих жителів кажуть, що була вагітна. Схильний вірити людям, — каже сільський голова 43-річний Микола Костюкевич.

Марія Сергіюк на обліку в жіночій консультації не стояла, дитину не народжувала, стверджують у Млинівській районній лікарні.

— Наприкінці жовтня торік жінка прийшла на прийом до гінеколога. Сказала, що вагітна. Лікар її оглянула і відправила на УЗД у Луцький обласний пологовий будинок. Звідти 2 листопада привезла заключення. Там написано: внутрішньоматкової чи позаматкової вагітності в неї немає. Натомість виявили захворювання, від якого росте живіт. Діагнозу не називатиму. Жінці повідомили, що треба лікуватися. Вона поїхала додому. В селі продовжувала говорити, що вагітна. З родиною готувалися до пологів. Свекруха накупила цяцьок-ляльок, одягу, — розповідає 59-річний Володимир Бондар із Млинівської центральної районної лікарні.

— 23 грудня Марія сказала рідним, що їде народжувати. У нас на приймальному відділенні повідомила, що впала з драбини, вдарилася головою. Від того має головні болі та нудоту. Черговий хірург викликав невропатолога, жінку поклали до палати №4 відділення неврології з підозрою на струс головного мозку. Ні слова про вагітність вона не говорила, — зазначає Бондар. — Щодня її навідував чоловік, але у відділення на п’ятому поверсі не підіймався. Марія збігала до нього на третій поверх до пологового відділення. Казала, що народила. 30 грудня жінку із неврології виписали. Чоловік приїхав із фельдшером її забирати — такі правила при виписці новонароджених. Жінка віддала їм речі й ніби пішла за дитям. За деякий час повернулася сама й повідомила, що дівчинку викрали. Чоловік одразу повіз її у поліцію писати заяву. Не знаємо, чому так зробила. В селі говорять, ніби чоловік ультиматум їй поставив: не народиш мені дитину — покину.

— З 28 листопада по 8 грудня торік ця жінка лежала у нас в гінекологічному відділенні з запаленням яєчників. Мала проблему з безпліддям, — каже 64-річний Віктор Ковальов, головний лікар центральної районної лікарні.

— 100 відсотків, що Марійка була вагітна, — говорить сусід­ка Світлана Обломська, 65 років. — Кожен день ходила в моєму дворі, а перед пологами я до неї зайшла. Тикнула пальцем у живіт — такий великий, ледь не лопне. Спитала, коли родити. Марія відповіла, що в грудні.

— Маємо попереднє заключення із луцької клініки “Благомед”, що жінка останнім часом не народжувала. Експертизу проводили за тиждень від дати, яку Марія називає пологами, — додає Володимир Остапович. — Окрім того, 27 грудня о 10:00 вона була на прийомі в окуліста. Не могла, щойно народивши, одразу піти до нього. Коли її привезли показати, де саме народжувала, не змогла цього зробити. Сусідка по палаті з неврології теж засвідчила, що лежали разом тиждень.

У поліції відкрили провадження про недбале виконання лікарями своїх обов’язків. Медики Млинівської райлікарні мають намір заявити про наклеп на них.