Хто винен у підпалі офісу Закарпатського союзу угорців

Те, що вдруге за місяць хтось намагався підірвати офіс Товариства  Угорської культури Закарпаття насторожує багатьох.

Останнім часом Україна розсварилася із найближчими сусідами. Протистояння почалося через закон про освіту.

Але про це – трохи згодом.

Наразі ж з’ясуємо, що відбувається з будівлею товариства угорців.

У ніч проти неділі, 4 лютого, невідомі кинули пляшку із запалювальною сумішшю у приміщення офісу Закарпатського союзу угорців. Тоді будівля не постраждала. У цих діях запідозрили двох “правих” поляків. Звичайно, чомусь мало віриться, що до підпалу причетні саме громадяни цієї держави. Але голова Закарпатської ОДА оприлюднив навіть світлини вірогідних паліїв. Намагаючись випередити поліцію, Москаль прозвітував, що знайшов винних.

Відтак всі вже ніби заспокоїлися і почали забувати про ексцес. Але 27 лютого о 3 год ранку пожежники повідомили правоохоронців про надзвичайну  ситуацію на вулиці Православній набережній в Ужгороді.

Цього разу пожежа була потужнішою і після підпалу вигоріло близько 25 кв. м будівлі, а пожежі передував вибух біля будівлі КМКС. Ймовірно, це знову був коктейль Молотова, який жбурнули у вікно.

Як повідомили в прес-службі МЗС Угорщини, глава відомства Петер Сіярто вже обговорив інцидент з одним із лідерів угорців Закарпаття Ласло Брензовичем і викликав українського посла на розмову. Сіярто також анонсував свою зустріч з верховним комісаром ОБСЄ з прав людини, де пообіцяв підняти питання про ситуацію на Закарпатті.

У МЗС України також відреагували на інцидент. Міністр закордонних справ Павло Клімкін засудив підпал приміщення нацменшини.

Тож хто винен у підпалі офісу ТУЗКу? Припущень багато. У офіційних джерелах наввипередки фігурує формулювання про «руку Кремля». Але, можливі й інші версії – від простих побутових до протистоянь між самими ж угорськими партіями…

Нові подробиці читайте у газеті «НЕДІЛЯ» від 2 березня.

 zakarpatpost.net