Закарпаття – одна з областей України, де найкраща екологія

В деяких областях України екологічна ситуація не сумісна зі здоровим життям.

Про це свідчить екологічний рейтинг, зроблений Фокусом.
Еклогічна ситуація кожної області оцінювалася за 6 показниками: викиди в атмосферу забруднюючих речовин; скидання стічних, шахтно-кар’єрних і колекторно-дренажних вод; частка питної води, яка за якістю не відповідає стандарту; створення особливо небезпечних відходів I-III класів (неонові лампи, батарейки, кислоти тощо); концентрацію нітратів у ґрунті; а також середньорічну дозу радонового опромінення, одержуваного людиною, що 80% часу проводить у приміщенні.
Була зроблена спроба провести паралель між вищезазначеними даними і двома показниками, які стосуються здоров’я людини: кількістю злоякісних новоутворень та середньою тривалістю життя загалом для чоловіків і жінок.
Як результат, найбільш небезпечними для здоров’я виявилися Дніпропетровська, Запорізька та Донецька області, найбільш безпечними – Чернівецька, Закарпатська та Волинська.
Закарпатська область

⇓ Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) – 4,4 тис. т
⇓ Скидання стічних вод (2015 рік) – 32 млн куб. м
⇓ Створення відходів I-III класів (2015 рік) – 2,5 тис. т
⇓ Середньорічна доза радонового опромінення – 2,2 МЗв
⇓ Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) – 235
Середня тривалість життя (2015 рік) – 70,7 років
В Закарпатській області, де немає великих підприємств, а значна частина території покрита горами, найкраща екологічна ситуація в Україні. Тут фіксують найменшу кількість онкозахворювань, область скидає в річки найменше стічних вод, а обсяги викидів шкідливих речовин в атмосферу одні з найнижчих в Україні. Між тим, в селі Рокосово Хустського району вже не перший рік чекають на утилізацію або вивезення за межі населеного пункту близько 200 тонн токсичних відходів, до складу яких входить симазин, атразин, прометрин і інші отруйні речовини.