Бідними будемо довго – економіст попередив українців

Україна житиме у бідності ще декілька десятиліть. Проблема у цінностях більшості суспільства.

Про це сказав радник президента, вчений-економіст Олександр Пасхавер в ефірі телеканалу “Прямий”, пише gazeta.ua.

“Чому довго і бідно?

Довго – тому що існують обмеження, пов’язані з цінностями більшості населення. Самі по собі реформи прискорять зміни цінностей, але в цілому це процес поколінь. Має проходити, принаймні, два покоління. Європейські цінності відрізняються від наших теперішніх. Там довіра є основою для поведінки людей, тут – недовіра. І тільки невелика меншість, яка брала активну участь на Майдані, має цінності схожі на європейські.

Поведінка більшості заснована на недовірі. Це вироблено століттями життя в чужих державах. Перш за все 20 століттям, яке є суцільною травмою для українського народу”, – пояснив він.

У Європі довіра є основою для поведінки людей, тут – недовіра

Процес змін йде, але дуже повільно, вважає Пасхавер.

“Коли мені говорять: 25 років, я кажу: ні, 50. Можливо ми досягнемо економічних успіхів, через якийсь час у нас буде середня заробітна плата тисячу євро (що для Європи це дуже бідно).

Будемо довго, кілька десятиліть змінюватися. Інститути побудовані на цінностях. І якщо ваші цінності відрізняються від цінностей інститутів, то тоді все це не дуже добре працює. Коли люди говорять: неподобство, чому реформи не дають результат? Та тому що цінності більшості не відповідають тим цінностям, які закладені в інститути”, – сказав економіст.

“Швидше за все увійдемо в клуб країн Південної Європи, де балканські. Потім можемо обійти їх і наближатися до Східної Європи”, – спрогнозував Пасхавер.

Україна посіла останнє, 44 місце в Європі, і 150 місце серед 186 країн світу в рейтингу економічної свободи американського аналітичного центру Heritage Foundation.

Істотні зміни позначилися на монетарній свободі та свободі інвестування, йшлося на сайті центру. Там наголосили на боротьбі з корупцією, розвитку ринків капіталу, приватизації державних підприємств, вдосконаленні законодавчої бази і верховенстві права.

zakarpatpost.net