Конституційний суд скасував утримання податку та військового збору із пенсій

Про це повідомило Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області

На виконання положень Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» та у зв’язку із набранням чинності з 1 липня 2014 року змін до Податкового кодексу України органи Пенсійного фонду України набули статусу податкового агенту.

Зазначеними змінами до загального місячного (річного) оподаткування доходу платника податку було включено суми пенсій (в тому числі і суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання,  отриманих платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо розмір їх пенсії перевищував десять прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року, – у частині такого перевищення.

Рішенням Конституційного суду України від 27 лютого 2018 року № 1-р/2018 норму Податкового кодексу України, визнано неконституційною.

Цим же рішенням Конституційного суду України визнано неконституційним і утримання військового збору із пенсій зазначеної вище категорії пенсіонерів.

Загалом досі такі податки утримувались із пенсій 65 пенсіонерів – мешканців Закарпаття, яким призначено пенсію відповідно до Законів України «Про судоустрій та статус суддів», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», розмір пенсій яких перевищував десять прожиткових мінімумів.

Таким чином із 1 березня цього року припиняється утримання податку на доходи фізичних осіб та військового збору з пенсій зазначеної категорії пенсіонерів та щомісячного довічного грошового утримання суддів.

Виплату утриманого податку з пенсій за березень 2018 року буде повернуто зазначеним пенсіонерам у березні за додатковими відомостями.

zakarpatpost.net