«Повій» замінили на «трудящих жінок» – усі традиції і міфи про 8 березня

Міжнародний жіночий день – свято жіноцтва, яке відзначають 8 березня.

Започатковане як пролетарське феміністське свято, Міжнародний день жінок-робітниць. Історично з’явилося, як день солідарності жінок у боротьбі за рівність прав і емансипацію. На пострадянському просторі поступово трансформувалося на “свято весни, любові та жіночності”, пише gazeta.ua.

Жінки працювали по 16 годин на добу

Свято виникло як день боротьби за права жінок. 8 березня 1857 року у Нью-Йорку зібралися на маніфестацію робітниці швейних та взуттєвих фабрик, повідомляє “Вікіпедія”.

Автор: з відкритих джерел
8 березня 1857 року в Нью-Йорку відбувся так званий "Марш порожніх каструль"
8 березня 1857 року в Нью-Йорку відбувся так званий “Марш порожніх каструль”

Цього дня відбувся так званий Марш порожніх каструль – демонстрація жінок, які працювали на текстильних фарбувальнях. Назва демонстрації пов’язана із формою протесту: учасниці били в каструлі, тим самим привертаючи до себе увагу. Вимагали 10-годинний робочий день, світлі та сухі робочі приміщення, рівну з чоловіками заробітну плату. Працювали тоді жінки по 16 годин на добу, отримуючи за свою працю копійки. Чоловікам вдалося добитися введення 10-годинного робочого дня. На багатьох підприємствах у США виникли профспілкові організації. Після 8 березня 1857 року вперше утворилася профспілка, членами якої стали жінки. У цей день у багатьох містах Нью-Йорка сотні жінок вийшли на демонстрацію, вимагаючи надання їм виборчого права.

1910-го на Міжнародній конференції жінок-соціалісток у Копенгагені, німкеня Клара Цеткін виступила з пропозицією про святкування Міжнародного жіночого дня 8 березня. Відгукуючись на цей заклик, жінки багатьох країн долучаються до боротьби проти злиденності, за право на працю, повагу до своєї гідності, за мир. 1911 року свято вперше відзначили 19 березня в Австрії, Данії, Німеччині і Швейцарії. Понад мільйона чоловіків і жінок взяли участь у маніфестаціях. Крім права обирати і займати керівні посади, жінки домагались рівних виробничих прав із чоловіками.
Міжнародний жіночий день 8 березня з перших років Радянської влади став державним святом. 1965-го 8 березня в СРСР стало вихідним днем. А 1977 року свято стало дійсно міжнародним – ООН прийняла резолюцію 32/142. Закликала всі країни проголосити 8 березня днем боротьби за жіночі права – Міжнародним жіночим днем. У СРСР цього дня на урочистих заходах держава звітувала перед суспільством про реалізацію державної політикии щодо жінок.

1913-го 8 березня як свято вперше відзначили в Україні як пролетарське під девізом: “Жінки в боротьбі за розкріпачення: політичне і економічне”. Пізніше вже у воєнні роки, коли чоловіки йшли на війну з німцями, 8 березня відзначався під гаслом: “Жінки проти фашистської Німеччини, постоїмо за своїх чоловіків”.

Повії вимагали рівні права зі швачками та працівницями пекарні

Є кілька міфів пов’язаних із виникненням Міжнародного жіночого дня. За іншою версією, 1857 року на вулиці Нью-Йорку протестували не робітниці текстильної сфери, а повії. Вимагали виплатити зарплату морякам, які користувалися послугами жінок, але не мали грошей, щоб розплачуватися. У результаті поліція учасниць акції розігнала, однак за її підсумками жінки створили профспілку. 8 березня 1894-го – у Парижі відбулася ще одна демонстрація повій. Цього разу вони вимагали визнати їхні права нарівні з тими працівницями сфери послуг, які шиють одяг чи печуть хліб.

Автор: “ТАСС”
Засновницею жіночого дня вважають Клару Цеткін
Засновницею жіночого дня вважають Клару Цеткін

Жінкою, яка заснувала свято 8 березня називають Клару Цеткін, яка закликала до маніфестацій 1910 року. Була комуністкою. Кажуть, вона разом зі своєю подругою Розою Люксембург вивела на вулиці німецьких міст повій з вимогою припинити безчинства поліції. Ось тільки в радянській версії “повій” замінили на “трудящих жінок”.

Автор: з відкритих джерел
Клара Цеткін і Роза Люксембург
Клара Цеткін і Роза Люксембург
Віддаватися першому зустрічному чоловікові треба так само легко, як випити склянку води

До тодішньої Російської імперії це свято потрапило через подругу Цеткін – полум’яну революціонерку Олександру Колонтай. Ця жінка запам’яталася фразою: “Віддаватися першому зустрічному чоловікові треба так само легко, як випити склянку води”.

За іншими даними, 8 березня 1914-го Клару Цеткін покинув молодий чоловік (вона була старша на 18 років). Тоді ж покинув молодий коханець Розу Люксембург і жінки втішалися в обіймах одна одної. Клара і Роза обрали 8 число, бо цифра 8 нагадує жіноче тіло.

Існує ще версія, що Цеткін народилася в сім’ї єврея-шевця, а саме тому вона пов’язала 8 березня з єврейським святом Пурим.
За легендою, кохана перського царя Ксеркса, Естер, врятувала іудейський народ від винищення, скориставшись своїми чарами. Ксеркс хотів винищити всіх євреїв, але Естер переконала його не тільки не вбивати євреїв, а навпаки – знищити всіх єврейських ворогів, зокрема самих персів. Сталося це в день 13 адара за єврейським календарем.

Більшовики “визволили” жінок з кухонного рабства

За сімдесят років радянської влади 8 березня втратило свій політичний протестний зміст і перетворилося на свято вшанування “весни, вічної жіночності та кохання”.

Лютнева буржуазна революція в царській Росії, яка призвела до повалення монархії, розпочалася саме з масових вуличних демонстрацій жінок із вимогами “Хліба і миру”. Ця подія в Петрограді відбулася 23 лютого за юліанським календарем, тобто — саме 8 березня, за григоріанським. Прийшовши до влади, більшовики були змушені віддячити жінкам за підтримку і визнати їхній внесок у революційні події, законодавчо закріпивши рівні політичні, соціальні та громадянські права жінок у Країні Рад, пише дослідниця Оксана Кісь.

Автор: з відкритих джерел
Поштові марки першої половини 20 століття
Поштові марки першої половини 20 століття

Вже у перші роки радянської влади змістили акцент з ґендерної рівності на класову боротьбу: на політичних плакатах того часу цей день названо днем солідарності “жінок-трудівниць”, “пролетарок”. Лунали гасла про “визволення жінок з кухонного рабства” та солідарність робітниць і селянок у класовій боротьбі проти поневолення трудящих. Пропагандистські плакати того часу будують чоловікоподібний образ жінки-пролетарки, в якому майже немає оголошених “буржуазними пережитками” традиційних жіночих рис. Нав’язували, що саме комуністична партія і радянська влада обдарували жінок правами, звільнили їх із патріархального ярма, підняли на вищий рівень, дали їм можливість самореалізуватися.

Після Другої світової у свято 8 березня вкладають тему материнства. Запроваджують низку державних заохочень для багатодітних та самотніх матерів: почесне звання “Мати-Героїня”, орден “Материнська Слава” та медаль “За Материнство”. Їх отримання передбачало відчутні соціальні пільги і допомоги.Образ мужнього чоловіка-захисника вітчизни протиставляється турботливій, люблячій і вірній жінці-матері. Саме в цей період формуються поняття, які стануть стереотипами,”справжнього чоловіка” і “справжньої жінки”. У 1960-х Святкування 8 березня відбувається під гаслами “Радянські жінки — найщасливіші та найрівноправніші жінки у світі!” — на відміну від жалюгідних експлуатованих і дискримінованих жінок країн капіталізму. У 1970-ті запроваджують у дитсадках свята із віршами і піснями. Дівчатка вітають хлопчиків, хлопчики вітають дівчаток. “Омолодження” свята поступово зменшує натяки на його політичну сутність, зауважує дослідниця.

8 березня – безкоштовний вхід до чоловічих стриптиз-клубів

Виявляється, свято для жінок було ще у стародавньому Римі. Існував день, коли вільні жінки отримували подарунки від своїх чоловіків, а рабиням господині дозволяли в цей день відпочивати.

Міжнародний жіночий день зараз відзначають у 32 країнах світу.

8 березня є національним вихідним в Анголі, Буркіна-Фасо, Гвінеї-Бісау, Камбоджі, Китаї, Конго (там свято не міжнародних, а конголезьких жінок), Лаосі, Македонії, Монголії, Непалі, Північній Кореї і Уганді. А також у країнах пострадянського простору. У більшості європейських країн Міжнародний жіночий день не є вихідним.

Після розпаду Радянського Союзу день 8 березня лишився в переліку державних свят Російської Федерації. Відзначається Міжнародний жіночий день і в країнах СНД: в Азербайджані, Грузії, Казахстані, Киргизії, Молдавії, Таджикистані, Туркменії, Україні, Білорусі як Міжнародний жіночий день; в Узбекистані – як День матері; у Вірменії його відзначають 7 квітня, як День материнства і краси.

Рабиням господині дозволяли в цей день відпочивати

Жінок у Франції вітають у травні, на День матері. До молодих дівчат це свято також не має жодного відношення, їх вітають на День св. Валентина. Замість пишних святкувань у всіх французьких містах відбуваються благодійні базари. Всі гроші, виручені за продаж товарів, відраховують матерям – героїням, щоб дати їм можливість повноцінно провести свою відпустку. В Італії 8 березня офіційно не вважають неробочим днем. Італійки в цей день ідуть з компаніями в клуби і ресторани, щоб розважитися. Вхід до майже всіх чоловічих стриптиз-клубів цього дня безкоштовний. У Німеччині жінки поводяться стримано в цей день. Ніякого вихідного дня і звичних для деяких народів святкувань. Поляки дарують своїм жінкам квіти, але не більше, хоча й Польща визнала 8 березня вихідним днем. У Греції прийнято приділяти увагу найшанованішим жінкам. У Литві свято відзначає переважно лише російськомовне населення. У Болгарії 8 березня не державне свято, із робочими годинами. Але чоловіки вітають жінок подарунками й квітами. Португальські жінки ніколи не відзначають цей день у компанії чоловіків. На 8 березня прийнято влаштовувати дівич-вечори. День 8 березня для китайців державний. Але урочистим святкуванням не супроводжується. З букетами квітів у цей день ходять тільки іноземці. До того ж там не прийнято дарувати зрізані квіти. В цей день жінки працюють півдня, а чоловіки цілий день. На Мадагаскарі 8 березня – це вихідний день тільки для жінок, в той час, як чоловіки працюють.

У В’єтнамі 8 березня жінок вітають вже 2 тис. років. Тільки називають це свято Днем пам’яті сестер Чинг. Ці дівчата очолили війну в’єтнамців проти китайського народу. А коли військо потрапило в полон, покінчили життя самогубством, стрибнувши в річку.

Країни колишнього Радянського Союзу відзначають свято у сімейному колі. А от вітати і дарувати подарунки прийнято не тільки близьким, а й колегам на роботі.

“Ми нарешті повинні припинити жити синхронно з державою-агресором”

Автор: politeka.net
Святкування 8 березня розділило українців
Святкування 8 березня розділило українців

Згідно з результатами дослідження, яке провела Соціологічна група “Рейтинг” у період 1–17 лютого 2012 р., абсолютна більшість опитаних громадян (91 %) не підтримують ідею скасувати свято 8 березня. Підтримують — лише 5 %. Ще 4 % не змогли визначитися з цього питання. 86 % опитаних відповіли, що будуть цього року святкувати 8 березня, не будуть — 14 %.

5 березня 2013 року в місті Коломия (Івано-Франківська область) рішенням міської ради скасували це свято. Причину сформулювали так: “Це свято, як і День захисника Вітчизни і День перемоги, не сприяє духовному збагаченню українців”.

У 2017 році Український інститут національної пам’яті запропонував декомунізувати календар державних свят, до яких зарахували і 8 Березня. Таким чином, замість Міжнародного жіночого дня було запропоновано встановити 9 березня Шевченківський день. Також як альтернатива 8 Березня виступає і День сім’ї. Але 2018 року 8 Березня все ще залишається державним святом та вихідним днем.
“Я вважаю, що для країни це буде дуже важливий крок вперед. Це – продовження декомунізації. Тому що ми нарешті повинні припинити жити синхронно з державою-агресором”, – заявив директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у листопаді минулого року.

Це свято, як і День захисника Вітчизни і День перемоги, не сприяє духовному збагаченню українців

Йдеться не про скасування цього дня як свята. Пропонується скасувати державний вихідний і дати святу правозахисну назву. Запропонований УІНП документ наразі знаходиться на розгляді в уряді.

1% українських чоловіків хочуть подарувати на 8 березня дитину

2017-го соціологи провели опитування та дізналися, які подарунки хочуть отримати жінки на 8 березня. Результати опитування опублікували на сайті Київського міжнародного інституту соціології. Також дослідники запитали, що чоловіки планують дарувати своїм коханим.

Найбільш очікуваними подарунками стали квіти, ювелірні прикраси, романтична подорож, турбота й увага, туалетна вода чи парфуми та романтична вечеря. Порівняно з 2017 роком, дещо зменшилася кількість жінок, які хотіли б отримати у подарунок гроші. Дослідження виявило, що квіти бажають отримати 25% жінок, 32% чоловіків мають намір їх дарувати. Ювелірну прикрасу хотіли б отримати в подарунок 8% жінок, 6% чоловіків мають намір їх дарувати. Романтичну подорож бажають отримати у подарунок 7% жінок, така сама кількість чоловіків планують її дарувати (7%). 6% жінок не чекають від чоловіків ніяких подарунків крім турботи та уваги (у 2017 році було 12%), така сама кількість чоловіків відмітили цей пункт (6%). Туалетну воду, парфуми або косметику хотіли б отримати у подарунок 6% жінок, та 6%чоловіків планують зробити саме такий подарунок. Романтичну вечерю бажають отримати у подарунок 4% жінок та 5% чоловіків мають намір її дарувати.
Також 1% чоловіків зазначили, що хотіли б подарувати коханій дитину, але охочих отримати на 8 березня такий подарунок серед жінок не виявилося.
Опитування громадської думки проводилося КМІСом з 9 по 18 лютого 2018 року у 110 населених пунктах (PSU) в усіх областях України лише на її підконтрольній території. За вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років. Опитали 2043 респондентів.

Цікаві факти про 8 березня:

Автор: К1
На 8 березня прийнято було дарувати мімози
На 8 березня прийнято було дарувати мімози

– У Сирії 8 березня відзначають День революції, а в Ліберії – як День пам’яті полеглих.

– У 70-ті роки в Україні випускалися парфуми під назвою “8 березня”. Їх робила Харківська парфумерно-косметична фабрика. Відносилися вони до парфумерії класу люкс. Ціна була прирівняна до ціни французьких парфумів.

– 8 березня 1910 року французька льотчиця Еліз де Ларош стала володаркою звання першої у світі жінки-пілота, володаркою ліцензії на керування літаком.

– Протягом багатьох років символом 8 березня була мімоза – жовті пухнасті кульки на зелених гілочках. Її зображення навіть друкували на святкових листівках. Але сьогодні практично неможливо знайти традиційні квіти.

Жінки мають вказати у річних е-деклараціях подарунки, вартість яких перевищує 8810 грн. Більше того, якщо подарунок коштує понад 88 100 грн – терміново повідомити про це Національне агенство із запобігання корупції до 18 березня.

zakarpatpost.net