Вражають цінники без податку: береш щось за 80 доларів, а залишаєш на касі 90, – наша землячка про життя у США

27-річна Оля Гамоль, яка виграла Green Card, рік мешкає в Чикаго. Зараз працює у відділі фінансів в медичному центрі.

За словами дівчини, її очікування базувалися переважно на стереотипах з американських комедій. Про те, як все було насправді, вона розповіла Gloss.ua.

Приміські поселення

“Я, наївна дитина, чекала відразу за порогом аеропорту вигляд на даунтаун. У реальності більшість Америки — це приміські поселення. Житло в самому даунтауні дуже дороге і невелике за площею, тому люди їдуть подалі. Наприклад, українська діаспора має тихі райони, де можна придбати будинок і ростити дітей. Відповідно, там буде менше темношкірих, мексиканців, і так далі, тому і рівень безпеки вище. Я живу, наприклад, ще на території міста Чикаго в дуже маленькій студії, де ліжко вже в дверях. Іноді це дивує наших, але дуже вже мені хотілося жити біля озера, та й хотілося, щоб у документах було написано, що я живу саме в Чикаго, а не в селищі поблизу”.

Кредити не для всіх

“Пам’ятаю, приїхала я зелена, знайомі розповідали про варіанти підвального житла у поляків та українців. Це дуже популярна тут схема: родина купує будинок і бере новоприбулих іммігрантів-мешканців у basement. Я тоді не розуміла, чому доступні такі опції. Мріяла про вид на озеро і так далі. Для порівняння, за підвал хотіли 600 доларів, а студію біля озера можна було взяти за 750-800 доларів.

Навіть якщо в тебе є гроші, квартиру тобі не здадуть, бо в тебе немає кредитної історії. Є такий загальний показник твоєї фінансової відповідальності FICO score: він стартує з позначки 300 і може зрости до 850. Якщо він у тебе вище 700, всі хочуть дати тобі кредитки на максимальні ліміти, найкрутіші апартаменти та низькі відсотки на іпотеку. Коли я переїхала в березні в свою студію, деякі мене запитували, купила я студію: це ж Америка і нульові кредити. В реальності я молилася, щоб з моєї 6-місячної історією мені хоча б оренду дали”.

Парадокси медичного страхування

“Ще в Україні я знала, що медицина тут дорога, тому спакувала в велику валізу аптечку контрабанди з нашими “Стрепсілс” та іншим. Я знала, що тут все на страховках, і це щастя, якщо вона в тебе є. Коли я почала працювати в медцентрі, я вперше почула, що страховки теж бувають різні.

Наприклад, соціальні страховки Obamacare не хоче приймати більшість лікарів, або таких пацієнтів записують на потім. Бюрократія у всій красі: тобі дзвонить пацієнт, а ти питаєш, яка у нього страховка. Якщо сплачує самостійно, то записуєш його прямо на сьогодні, тому що це живі гроші. Якщо приватна страховка, то повинен записати на сьогодні-завтра, а якщо страховка простіше, то найближча дата — це наступний місяць. Часто бувають випадки, що вартість лікування зі страховкою навіть дорожче, ніж чоловік заплатив би з кишені. А все тому, що вартість однієї процедури відрізняється в залежності від поліса страхування”.

Ями на дорогах

“Українські дороги залишили в моїй психіці “непоправимий слід” і я все мріяла про космічних американських дорогах. Насправді, якісні ідеальні дороги я бачила тільки на півдні – Каліфорнія і особливо Техас. У Чикаго є сезони і є зима, це видно і по дорогах. Хоча у нас часто закриті смуги під ремонт, навіть у даунтауні є місця, де можна залишити колесо. Одного разу ми на швидкісній автомагістралі залишили колесо і “розважалися” до півночі шиномонтажу з мексиканцем. У Чикаго є багато платних автомагістралей: вартість проїзду коливається від 1 до 2 доларів, а ями все одно місцями присутні”.

Цінники без податку

“Податки: на цьому пункті ймовірно здригнуться більшість місцевих. Податки є і в Україні, але тут все по-особливому. Мені як шопоголіку незручно бачити цінники без податку: береш щось за 80 доларів, а залишаєш на касі 90. З зарплатою так само — деякі роботодавці самі відраховують, а в деяких ти сам звітуєш в кінці року і повинен віддати хорошу суму державі. Якщо у тебе відраховували весь рік, то в кінці року на тебе чекає бонус: держава повертає тобі трошки від суми податків. Тому тут популярні жарти в стилі “бомжуешь до tax-сезону, а потім сидиш в золоті”.

zakarpatpost.net