Карпатська Україна. Чи відповість Угорщина за злочини, скоєні на Закарпатті у 1938–1939 роках

Після поразки на Красному Полі вцілілі підрозділи «Січі» відійшли в гори й продовжували партизанську війну.

Окупаційна ж влада діяла жорстко, як під час геноциду. За причетність до ОУН чи «Карпатської Січі» – розстріл. Хуст, Тячів і Солотвино перетворилися у концтабори, де українцям відрізали носи і вуха, пише Радіо Свобода.

На Верецькому перевалі угорці та поляки сотнями розстрілювали наших братів і сестер тільки за те, що хотіли жити у своїй державі.

До речі, січовики-українці стали першими європейцями, які зі зброєю в руках виступили проти нацизму.

А дідусь нинішнього віце-прем’єр-міністра України з питань європейської інтеграції Іванни Клипуш-Цинцадзе – Дмиро Климпуш – був керівником Організації народної оборони «Карпатська Січ».

Командир Організації народної оборони «Карпатська Січ» Дмитро Климпуш (у чорній шапці) разом з іншими військовими організації. Хуст, березень 1939 року
Командир Організації народної оборони «Карпатська Січ» Дмитро Климпуш (у чорній шапці) разом з іншими військовими організації. Хуст, березень 1939 року

Сьогодні Угорщина воліє не згадувати цієї сторінки українсько-угорських відносин та своєї ганебної ролі в ній. Тривалий час про це не згадувала й Україна, хоч віднедавна події часів Карпатської України відзначаються на державному рівні.

Здається, що настав час реалізувати наступальну тактику щодо Угорщини, зокрема у питанні історичної пам’яті.

Угорщина мала б відповісти за злочини на Закарпатті у 1938–1939 роках, в тому числі за «Верецьку трагедію». Але для цього МЗС України мало б пред’явити Угорщині відповідні претензії.

Під час відкриття Меморіалу Героям Карпатської України на межі Львівщини та Закарпаття, 15 жовтня 2017 року
Під час відкриття Меморіалу Героям Карпатської України на межі Львівщини та Закарпаття, 15 жовтня 2017 року

Важливим чинником стабілізації українсько-угорських стосунків може стати проголошення правонаступництва сучасної України із Карпатською Україною. Для цього сьогодні існують усі правові передумови.

Адже законом України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті» особи, які брали участь в органах влади Карпатської України (Підкарпатської Русі), включаючи, зокрема, Сойм Карпатської України, уряд Карпатської України, міністерства Карпатської України, місцеві органи влади Карпатської України, а також президента Карпатської України уже визнані борцями за незалежність України у ХХ столітті.

Угорщина має відчувати не нашу слабкість, а нашу силу.

Богдан Червак

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

zakarpatpost.net