Як одружуються, розлучаються та називають дітей закарпатці

Шлюбні тенденції в Ужгороді змінюються. Молодь останнім часом не надто поспішає під вінець. Та й статистика розлучень є не надто втішною. Тож якими були підсумки 2017-го? Скільки пар взяли шлюб за добу? Скільки в місті народилося немовлят? Які імена найпопулярніші? А як дітей найкраще називати?, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» знайшла відповіді на всі ці питання.

Навіки разом?

Одруження – це не просто угода між двома людьми, це – серйозна відповідальність на роки. Колись пов’язували долі вузами Гіменея на все життя, у сучасному світі – інколи на кілька днів, а інколи – років. Далеко не кожна пара проживає разом аж до смерті одного з подружжя.

Якою ж є тенденція одружень–розлучень у нас? Скільки пар створили нові родини і скільки розірвали стосунки минулоріч?

«У 2017 році було укладено 917 шлюбів. Що ж стосується розлучень, то розірвала стосунки 101 пара, – каже головний спеціаліст Ужгородського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Ольга Рябінічева. – Однак при цьому не враховано тих розлучень, які «проходять» через суд. А більшість мешканців міста усе ж розривають стосунки саме через судові органи. Це стосується і вирішення майнових прав, і подальшої долі спільних дітей, тобто з ким вони проживатимуть після розлучення батьків, хто сплачуватиме аліменти на їхнє утримання».

Так чому ж не вживаються разом молоді сім’ї?

«Є таке поняття, як соціальні установки, куди входить і те, що нам нав’язують батьки (у тому числі звичаї, обряди), те, як вони раніше жили, – каже психолог Яна Рега. – Зараз дуже багато старих стереотипів уже втратили актуальність, суспільство змінюється, стає інакшим. І власне такі установки інколи збивають людину з дороги, яку вона для себе обрала. Через батьківський авторитет молодій людині часто важко опиратися тим речам, які нав’язують рідні і таким чином діти виконують волю батьків, а потім розуміють, що відбувається щось не так, усвідомлюють, що нещасливі в тих умовах, у яких опинилися. Їх не влаштовує новостворена родина, робота, те, де вони живуть через те, що послухали пораду батьків. Із такими питаннями до психологів звертаються дуже часто. І майже в кожній консультації ми пересвідчуємось, що присутня соціальна установка, нав’язані іншими ідеї. До мене особисто, якщо говорити про любовні речі, звертаються найчастіше тоді, коли або виникає бажання розлучитися або після втрати коханої людини, це може бути розставання, переїзд в інше місто. Тоді ми працюємо з відпусканням. Якщо вже такий момент настав, люди розійшлися, треба жити далі. Якщо ж виникають непорозуміння в родинах, чи між парою, стосунки зберегти можна. Ми над цим працюємо. Також, до речі, звертаються, коли не можуть знайти партнера. Тоді ми також з’ясовуємо, чому, що з людиною відбувається, чи вона взагалі готова до того, щоб зустріти своє кохання».

А може усе ж проблема в іншому? Адже конфлікт поколінь – проблема давня як світ… Може потрібно проходити якісь тести на сумісність, замовляти астрологічні прогнози?

«Вирахувати ідеального партнера можна, як і визначити, чи можуть вжитися люди, які вирішили поєднати долі. Для цього потрібно скласти карту партнерів, тобто карта дівчини накладається на карту хлопця. Можна побачити, як підуть грошові справи, чи не виникнуть проблеми в родині, чи легко буде спілкуватися та багато іншого. Є певна шкала, за якою можна розрахувати психологічну, інтимну, духовну сумісність, з’ясувати, чи є в людей можливість духовного зростання, хто за ким буде йти, хто буде домінувати. Інколи обоє прагнуть до лідерства, тоді можуть виникнути труднощі. Астролог не має права казати, що цей партнер не підходить, тоді питає, чи готова людина щось у собі змінити, підштовхнути до того, щоб стати м’якішим, більш гнучким. Коли двоє слабких сходяться, так само», – ділиться думками астролог Надія Блонська.

Також, за словами знавця індійської ведичної науки з Ужгорода, закарпаткам потрібно вміти правильно підбирати день для весілля.

«При складанні натальних карт наречених можуть бути якісь не дуже позитивні моменти щодо подальшого спільного життя, але якщо вибрати сприятливий час для створення родини, стосунки можуть розвиватися більш гармонійно, тобто заручитись підтримкою благодійних планет А можна навпаки, вибрати собі день, який призведе до руйнування відносин. Наприклад, раніше весілля часто робили виключно в суботу. А це – день Сатурна, який у астрології є планетою страждань, розчарування, смутку, хворих і старих людей. Тож як можна у день печалі робити весілля? Тому і виходить, подружнє життя наперед приречене на рутину, без особливої радості і насолоди. Хоча однобоко, звичайно, таке судження приймати не можна, тому що ми отримуємо те, що заслужили. Я зараз усім своїм клієнткам раджу одружуватись у ті дні, які є сприятливими для хороших починань. Адже є сприятливі і несприятливі дні. А саме – одружуватися варто у п’ятницю, адже цей день пов’язаний із Венерою, що є символом кохання, відповідає за комфорт, любов, прибуток, матеріальний статок та розквіт у всіх сферах. Це жіночий день, а тому саме в п’ятницю добре планувати все, що стосується жіночої краси: процедури догляду за собою, відвідини перукаря, купівля нової білизни, парфумів, одягу, романтичні зустрічі, вечері у колі рідних і дорогих серцю людей, походи у театр та дівочі вечорниці. Також варто одружуватися в четвер, покровителем якого є Юпітер, що відповідає за духовний розвиток, мудрість, родинні традиції. Шлюб, укладений у цей день, несе в собі енергію добра, святості, відповідальності та чистоти. Або ж можна ставати на рушничок щастя у день Меркурія – середу. Цей день відповідає за інформацію, знання, легкість, гумор, дає змогу пристосовуватись до обставин. Така родина завжди буде вдосконалювати свої стосунки, любити подорожі та прогулянки, спілкування та розширювати свій світогляд у різних напрямках. Непоганим днем для починання усіх сімейних та жіночих справ є понеділок – день Місяця. Це нічне світило відповідає за такі якості, як жіночність, мрійливість, ніжність і здатність до співчуття, інтуїцію, гостинність, це показник Мами. А тому по понеділках дуже добре проявляти турботу, ввічливість, чуйність, відвідувати близьких».

Цікаво, що під вінець ідуть ужгородки як у шкільному, так і в пенсійному віці. Наймолодшою парою краян, які зареєстрували стосунки у минулому році, стали 16-річні мешканці міста (за рішенням суду), найстаршим же нареченим інколи буває і за 60, навіть за 70 років. Різниця у віці між подружжям теж часто «зашкалює» і на десятирічній, і навіть на двадцятирічній позначці. Звичайно, вік не головне, був би лад у родині.

І ще… чомусь наших дівчат все частіше приваблюють екзотичні наречені, зокрема, з Індії. Однак не проти вони одружуватися і з чехами, словаками, угорцями, білорусами, вірменами та громадянами Ізраїлю.

А в рамках проекту «Шлюб за добу» в Ужгороді одружилися вже 188 пар.

Як корабель, тобто дитину, назвеш… так вона й житиме

Та якщо ужгородці створюють родини, то логічно, що в них і народжуються діти.

«У минулому році в Ужгороді народилося 1587 малюків, – розповідає Ольга Рябінічева. – У той же час видано 1280 свідоцтв про смерть. Однак в обласному центрі народжують жінки з різних куточків Закарпаття. Тому говорити, що всі новонароджені малюки є мешканцями Ужгорода не можна».

До речі, наймолодшою мамою в Ужгороді торік стала 13-річна дівчина, а найстаршою – 45-річна жінка.

А от як називали наші землячки немовлят? Відомо ж, що ім’я назавжди залишається невід’ємною частиною нашої особистості. Але цей відповідальний вибір, як правило, не за нами, а за батьками, які часто перед тим, як придумати ймення для свого чада, запасаються купою спеціальних книжок та переглядають сотні Інтернет-ресурсів або ж нарікають дитя на честь героїв кінострічок чи літературних персонажів.

До речі, нещодавно знову з’явилася мода називати малюків слов’янськими іменами, хоча залишаються популярними і незвичні, навіть малозрозумілі для закарпатців, утім деякі поширені колись ймення знову повертаються. А от імена героїв турецьких серіалів поволі втрачають популярність.

«Дивно, але такі розповсюджені колись імена, як Петро та Федір, нині стали дуже рідкісними. Не часто дівчат зараз називають Вірами та Маріями. Однак у той же час ужгородці почали називати малят Артемами та Меланіями, Августинами, Вадимами та Нінами, колись досить розповсюдженими. Серед звичних імен наразі найбільш поширені: Юлія, Софія, Максим, Стефанія, Андрій. А от серед екзотичних імен у 2017-му були у тренді: Шакіри, Лейли, Адель, Ніно, Беньяміни, Авраами, Ромео, Сайбори, Олівії», – розповідає головний спеціаліст Ужгородського ДРАЦСу.

Але чи варто ризикувати майбутнім дитини, даючи їй екстравагантне ім’я, яке потім у неї може викликати почуття дискомфорту? Адже, називаючи своїх наступників, батьки визначають слово, яке потім їхній син чи донька чутиме найчастіше у своєму житті.

Ужгородка Камелія змінила паспортні дані, бо, за її словами, над нею знущалися знайомі.

«У садочку діти вміли ще не надто добре говорити і на мене один хлопчик називав «кака». Мені це було дуже неприємно. А от справжнє пекло почалося в школі. Там уже свідомо мене обзивали і каменем, і кама-сутрою, і комашкою… лише батько лагідно звав квіткою. Перед тим як вступати до університету, я твердо вирішила, що хай рідні мене називають, як хочуть, а для інших я буду Катериною. Тепер я щаслива, що маю традиційне ім’я, а моє нове оточення навіть не знає про мої дитячі страждан-ня», – зізналася дівчина.

Тим часом у деяких закарпатсь-ких церквах до незвичних імен зазвичай ставляться не надто позитивно, деякі священики навіть відмовляються хрестити дітей, якщо таких немає у святцях.

«Чоловік у мене італієць. Сина він назвав Джузеппе. Але хрестити його в нас так не хотіли. Тому довелося дати йому церковне ім’я Йосип. Фактично у перекладі це одне і те ж. Можна було вибрати й інше ім’я, але ми зупинили вибір на спорідненому», – запевнила інша мешканка столиці Закарпаття Мирослава Гоббо.

Тож чи правильно підбирати для дитини іноземне, нехай навіть гарне ім’я? Чи доцільно називати сина чи доньку взагалі незрозумілими словами? Чи впливає ім’я на долю?

Астролог Надія Блонська стверджує, що так.

«У Індії не питають, під яким знаком Зодіаку народилася людина, там питають, де на момент народження знаходився Місяць. Чому саме він? Місяць уособлює розум і свідомість. Тобто індійці цікавляться, у якій накшатрі (тобто сузір’ї) був Місяць. Кожним сузір’ям керує якась планета, яка має теж свої енергії. При цьому кожна накшатра має чотири пади, за якими закріплено певні звуки. Наприклад: на, но, ну. Тому дивляться, у якому сузір’ї і в якому паді був місяць і яке сприятливе ім’я підійде тій чи іншій людині, щоб посилити ті найкращі якості, які вона має проявити. На жаль, у ведичній астрології з нашою мовою літери можуть не співпадати, тож ім’я підібрати важко. Але бажано, щоб у ньому не просто був той склад, але й щоб був наголошеним. Скажімо, в імені людини має бути склад «на». Її називають вдало – Надією. Але склад повинен бути наголошеним. Тому її краще називати Надя. Якщо підібрати склад важко, людині можна дати два імені. Наприклад, наше і з потрібним складом іноземне. Важливо, що у ведичній астрології імена пов’язані з якимось божествами. У мене були навіть двоє клієнтів, які свідомо після 18 років змінили імена. Вони просили підібрати щасливі. Я назвала склади, а імена вони собі підбирали самі. Те нове ім’я дасть їм потрібну енергію», – наголошує вона.

А чи може змінитися життя в дівчини після заміжжя, якщо вона бере прізвище чоловіка?

«Прізвище більше пов’язане з нумерологією, – ділиться думками астролог. – За числами так само можна розрахувати енергії, які краще розвивати. Можна, приміром, мати прізвище, згідно з яким людина має викладати. Але дівчина вийшла заміж і взяла прізвище чоловіка. І вже тепер вона має бути юристом. Що робити? У такому разі варто передивитись астрологічну карту і вивчити призначення, що більше підходить. Іноді жінці потрібно повернути своє дівоче прізвище, щоб виконати свій кармічний обов’язок».

Тим часом окремі краяни змінюють прізвища не лише після одруження. Та й зміна імені стає все більш популярною серед дорослих. Зокрема, такою послугою торік скористалися більше 50 ужгородців.

Слід зазначити, що найсучасніші дослідження науковців у сфері лінгвістики, оприлюднені на BBC Future, переконують, що ім’я справді може впливати на поведінку людини, на її шанси знайти гідну роботу і навіть на популярність, а прізвище взагалі може вказувати на енергійність, розумові здібності, рід занять та зовнішні риси.

Тож не дарма кажуть: як корабель назвеш, так він і попливе.

Марина АЛДОН, газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net