Із якими проблемами найчастіше доводиться зіштовхуватися закарпатській молоді

Про це закарпатській газеті «НЕДІЛЯ» розповіла голова Закарпатського підрозділу Національної молодіжної ради України Олена БІЛАНІНА.

– Олено, як очільниця обласної молодіжної ради можете сказати, якими є пріоритети сьогоднішньої закарпатської молоді? Із якими проблемами найчастіше доводиться стикатися? Чи звертаються до Вас по допомогу?

– Передусім молодих людей хвилює питання працевлаштування. Багато хто здобуває професії, на які уже в нашій державі немає попиту. Або ж, приміром, стоматологи. Вони хочуть мати роботу у великих містах або хоча б у містах районного значення. У селах для них роботи більше, але там умови праці не дуже хороші. Відповідно виходить, що в сільських населених пунктах існує брак кадрів, а в містах немає де працевлаштуватися. Крім того, через низькі заробітні плати багато молоді виїжджає за кордон. Найчастіше це – медики, бухгалтери. У сусідніх країнах на них є великий попит.

Вони кажуть:  якщо там (порівняно з цінами) навіть і не є зарплатня такою високою, як хотілося б, але зате стабільна, існує якась гарантія від держави. Здебільшого зміну місця проживання пояснюють саме так. Хоча там також їм доводиться зіштовхуватися з великою кількістю проблем. Зокрема, кілька моїх друзів поїхали в Чехію, хтось – у Польщу. І вони розповідають, що там у них низка труднощів, але повертатись поки що не бажають. Але все одно більшість із тих, хто наразі працює за кордоном, хочуть повернутися в Україну. І це неабияк тішить.

Мене теж часто питають, чи хочу кудись виїхати. Я ж відповідаю: якщо всі поїдуть, хто ж залишиться тут. Гадаю, що якщо людина впевнена, що краще може себе реалізувати в іншій країні, хай їде, та, на моє переконання, знайти себе у нас також можна. Головне – не шукати відмовок і вірити в себе. Після поїздок у інші регіони держави, у інші країни я можу з упевненістю сказати, що в нас, на Закарпатті, є дуже багато прекрасного,такого, чого немає більше ніде у світі. Просто нам потрібно включити певні механізми і розробити певну збалансовану систему, яка є за кордоном. Насправді багато людей у Європі коли чують, що ми робимо, кажуть, що якби в нас підлаштувати певні умови на державному рівні, маю на увазі технічні моменти, ми б могли зробити більше, ніж вони. За кордоном населення в захваті від нашого запалу, ентузіазму, працьовитості, енергії та мотивації.

zakarpatpost.net