Закарпатських правоохоронців били, зривали погони, а їхній автомобіль пошкодили скляною пляшкою

З початку року в Закарпатській області задокументували вже майже сотню фактів супротиву законним діям працівників правоохоронних органів. Основна частина правопорушень – адміністративні. Проте 20 % із загальної кількості мають ознаки криміналу.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Закарпатської області.

Нерідко, захищаючи права і свободи громадян, правоохоронці самі наражаються на небезпеку. Найбільше спроб перешкоджати законній діяльності правоохоронців фіксуються саме в великих містах, тобто у Мукачеві та Ужгороді.

Причому поліцейські відзначають, що агресію з боку громадян можна очікувати за найрізноманітніших обставин.  До прикладу, вчора, 19 березня на лінію «102» надійшов виклик про протиправні дії відвідувача піцерії у Мукачеві.

Чоловік у стані алкогольного сп’яніння почав сваритися з персоналом. У ході словесної перепалки він почав кидатися столовими приборами у людей та кричати. На місце інциденту приїхала патрульна поліція. Вони спробували вгамувати збудженого відвідувача, та у відповідь чоловік почав шарпати правоохоронців за формений одяг і намагався їх побити. У зв’язку з цим поліцейські Управління патрульної поліції в Закарпатській області вимушено застосували спецзасіб кайданки. Правопорушника доставили до міськвідділу поліції. Наразі вирішується питання про притягнення його до відповідальності за частиною 2 статті 345 Кримінального кодексу України, тобто умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу чи його близьким родичам побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.
На Мукачівщині був зафіксований іще один інцидент, у якому чоловік намагався вчинити злочин проти поліцейського. Під час виїзду за зверненням мешканця села Ключарки, поліцейським довелося застосувати спецзасоби для вгамування хулігана, дії якого могли завдати шкоди оточуючим. Йшлося про грубе порушення громадського порядку.

Група реагування патрульної поліції на місці події встановила, що 36-річний місцевий мешканець поводився агресивно по відношенню до продавця магазину та присутніх. Під час словесної перепалки між сторонами конфлікту, чоловік погрожував працівнику торгового закладу фізичною розправою, а потім скляною пляшкою пошкодив припаркований поблизу закладу транспортний засіб. Прибувши за викликом, поліцейські спробували вгамувати чоловіка, однак той почав погрожувати їм та опиратися законним діям правоохоронців. Під час проведення профілактичної бесіди чоловік спробував вдарити правоохоронця та зірвав погон з рукава його форменого одягу.

Правопорушника заспокоїли та доставили до відділку поліції. У результаті, за фактом порушення, скоєного фігурантом, відкрито два кримінальні провадження. Перше за статтею 296 Кримінального кодексу України, тобто хуліганство, а друге – за статтею 342 Кримінального кодексу України, тобто опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу під час виконання ним службових повноважень.

Згідно з санкцією цієї статті, якщо провину хулігана доведуть у суді, йому загрожує штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до чотирьох років, чи позбавлення волі на строк до двох років.

Загалом, з початку року у області зафіксовано 95 випадків опору правоохоронцям. З них 9 справ відкрито за статтею 342 Кримінального кодексу України, 12 – за порушеннями згідно зі статтею 345 Кримінального кодексу України. Крім того 74 протоколи складені за  статтею 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тобто злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського.

За 2017 рік у області було зафіксовано 367 правопорушень, що стосувалися опору поліцейським з них 293 –адміністративні, а 74 – містили в собі ознаки криміналу.

Попри всі перешкоди та загрозу для власного життя, поліція продовжує оберігати спокій та правопорядок на вулицях міст і сіл краю навіть тоді, коли доводиться ризикувати своїм життям та здоров’ям для захисту прав громадян. Також варто відзначити, що правильна і вчасна реакція працівників поліції на агресію з боку деяких громадян дозволяє уникнути серйозних неправомірних дій з їх боку. Тобто саме завдячуючи професійності правоохоронців так багато випадків для агресорів завершилися адмінвідповідальністю, так і не перерісши у кримінал.

zakarpatpost.net