Гігабайти любові. Онлайн-знайомства стають звичним способом почати романтичні стосунки

Глобальна діджиталізація перетворює онлайн-знайомства на звичний спосіб почати романтичні стосунки, а ринок таких сервісів – на багатомільярдну індустрію. Сьогодні в інтернеті знайомляться вже 300 млн землян, пише журнал Новое Время.

Хто знайомиться в інтернеті

Американку на ім’я Холлі 29-річний Джибріл з міста Каніфінг у західноафриканській Гамбії зустрів у Мережі – на одному із сайтів знайомств, де зареєструвався для пошуку романтичних стосунків.

“На той момент вона була вагітна і з розбитим серцем”, – розповідає африканець про свою інтернет-подругу.

Між молодими людьми зав’язалася переписка: Холлі ділилася з Джибрілом проблемами і переживаннями, а він намагався її підтримати. Роман в листах тривав близько року, поки Холлі не зустріла на батьківщині чоловіка, за якого вийшла заміж.

У пошуку пари Даррен з американського міста Дарем штату Північна Кароліна перепробував цілу низку сервісів онлайн-знайомств. Через позмінну роботу, яка нерідко випадала на вихідні, його шанси познайомитися з дівчиною на вечірці наближалися до нуля.

“Я розглядав онлайн-знайомства як зростаючу індустрію і вважав, що тут просто зобов’язані з’являтися успішні історії, – розповідає Даррен. – Я мав рацію”.

Даррен з американського штату Північна Кароліна познайомився зі своєю землячкою Ліз на сервісі Match / DR

Зі своєю землячкою Ліз він познайомився на популярному в США сервісі Match. Місяць поспілкувавшись онлайн, молоді люди вирішили зустрітися. Побачення пройшло успішно, і пара стала ще частіше зідзвонюватися і листуватися, знаходячи все більше спільних тем і захоплень. Після п’ятої зустрічі обидва видалили свої акаунти з сайтів знайомств.

Зараз розширюються вікові рамки аудиторії сервісів онлайн-знайомств. Так, за прогнозами аналітиків з IBISWorld, подальшому зростанню індустрії онлайн-знайомств буде сприяти збільшення кількості користувачів із групи бебі-бумерів – народжених у 1943-1963 роках.

Поки ж найбільш активно знайомиться в інтернеті технологічно підкована молодь. За даними Pew Research Center, серед американців у віці від 18 до 24 років частка користувачів таких сервісів виросла від 10% у 2013-му до 27% у 2015 році. За той самий період у старшій віковій категорії – від 55 до 64 років – частка шукачів онлайн-романтики подвоїлася до 12%.

Знайомства як бізнес

Разом з кількістю інтернет-романтиків зростає і прибутковість індустрії онлайн-знайомств. За останні п’ять років річна виручка американської Match Group, портфель якої включає популярні Tinder, Match, OkCupid та 42 інших бренди, зросла майже у два рази: від $713 млн до $1,3 млрд.

З поширенням смартфонів сервіси онлайн-знайомств з’явилися і на мобільних платформах. Додатки Tinder, Badoo, Momo та інші вже зібрали мільйонну армію користувачів і зайняли провідні позиції в рейтингах завантажень і прибутковості. Лише в китайському Momo зареєстровано 180 млн людей, тоді як поширений у Європі та США Tinder може похвалитися аудиторією у 100 млн користувачів.

Заснований у 2012 році сервіс Tinder, заслужив особливу популярність у США і вже встиг впровадити низку платних опцій, які у 2016 році забезпечили йому $175 млн виручки.

У таких додатків є маса можливостей для монетизації: від моделі платної підписки до партнерських проектів, зазначає Сильвія Бьюерман, територіальний директор регіону Центральної Європи та СНД в американській аналітичній компанії App Annie. Вже сьогодні середньостатистичний користувач сервісів онлайн-знайомств у США витрачає на них близько $240 на рік, підраховують в американському дослідному інституті Statistic Brain. І витрати зростають.

Так, за даними App Annie, у 2017 році жителі Великобританії витратили у десяти найпопулярніших додатках близько $63 млн – на 70% більше, ніж на рік раніше. У підсумку у британському рейтингу неігрових додатків за обсягом виручки сервіси онлайн-знайомств зайняли три з десяти перших місць.

zakarpatpost.net