АНОНС. Який продукт повільно вбиває закарпатців

А чи знаєте ви, що в Євросоюзі ним заборонено годувати навіть свиней

Для закарпатців хліб вважається традиційним продуктом, що дає силу. Загалом наша кухня багата на страви з борошна. Це і кнедлики, і гомбовці, і фанки, і лангоші, і дереї, і кіфлики, і торгоні, і різні галушки, і бундаш-кеньир (хліб, випечений у яйцях)… Даний  цей список можна продовжувати ще дуже довго.  Звичайно, все це дуже смачно, але зовсім не корисно, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Обкладинка свіжого номера газети «НЕДІЛЯ»

Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» спробувала розібратися чому.

Чи можна назвати сучасний хліб хлібом?

Не приносить користі організму не лише сам хліб, але й макарони та інші борошняні вироби. Сьогодні на цю тему точиться дуже багато розмов в усьому світі.

Справа в тому, що сучасний хліб складно вважати власне хлібом, хоча для його випікання  використовують те ж борошно, сіль та воду, що й 100 чи 200 років тому, але саме якість борошна стала дещо іншою.

Щоб зробити хліб доступним для великої кількості споживачів, деякі виробники борошна придумали деякі трюки. Наприклад,  випікаючи більш якісну продукцію, вони мали б використовувати борошно вищого ґатунку, тоді хліб мав би бути білим. Тож вони, щоб досягти візуального ефекту, просто його відбілюють, користуючись діоксидом хлору, перекисом та іншими хімічними сполуками. Відзначимо, що ці ж речовини використовуються у виробництві пральних порошків та іншої побутової хімії. А подібних «борошняних хитрощів» ще дуже багато. Здавалося б, темний житній хліб мав би бути більш безпечним. Але ж ні. Борошно з твердих сортів пшениці обробляється так само, як і будь-яке інше. Навіть найдорожчі промислові макарони містять відбілювачі і емульгатори.

Справжній хліб із якісного борошна мав би коштувати у багато разів дорожче. Але тоді купити його могли б далеко не всі бажаючі.

Отже, Україна з житниці Європи перетворилася на лабораторію, що труїть мільйони своїх же громадян.

Тож, може, від хліба краще відмовитись взагалі? Чому навіть лікарі радять не вживати багато хліба? Який хліб є насправді корисним?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Купуйте свіжий номер газети «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 23 березня.

zakarpatpost.net